La lumière

La lumière

Les Grands Soirs - Le Soir

Wetenschap en spiritualiteit lijken op het eerste gezicht twee afzonderlijke werelden, maar is dat ook zo? Tijdens deze conferentie gaat Christophe Berti, redacteur bij Le Soir de discussie aan met boeddhist en astrofysicus Trinh Xuan Thuan.

Professor Trinh Xuan Thuan is één van ‘s werelds grootste experts op het gebied van astrofysica. Momenteel werkt hij als professor van sterrenkunde aan de Universiteit van Virginia, USA. Wat maakte deze Vietnamese-Amerikaanse Amerikaanse gerenommeerde wetenschapper een van de meest getalenteerde wetenschappers van de wereld geworden dat hij niet alleen een wetenschapper is maar ook een erudietenschrijver, dichter, een filosoof, milieu- en vredesactivist.

Professor Trinh Xuan Thuan heeft tal van prestigieuze prijzen ontvangen in zowel de wetenschappelijke als de culturele sector en de samenleving. Wetenschap voor hem niet alleen voor de wijze wetenschapper, maar hij was altijd bescheiden doel publiek. Hij heeft veel wetenschappelijke werken geschreven, is wereldwijd in het algemeen omarmd. In het bijzonder zijn sommige werken vertaald in Vietnamese als: Mysterieuze Melodieën, De oneindige in de palm.

We willen graag een dialoog voeren met deze bekende wetenschapper, bijvoorbeeld over de vraag of het ontstaan van leven en bewustzijn berust op doelgerichtheid, op oorzaak en gevolg, of op pure toevalligheid. De oerknal en de structuur van het heelal, elementaire deeltjes, aard en werking van het bewustzijn, het begrip 'tijd', de rol van de natuurwetten, het verschil tussen mens en robot, het raadsel van de wiskunde; deze en andere onderwerpen worden op een begrijpelijke manier geanalyseerd.

Le Soir, Premier Cercle™