fr | en
ticketshop become a friend
International Jazz Day 2018

International Jazz Day - Fabian Fiorini

UNESCO International Jazz Day

In november 2011 riep UNESCO officieel 30 april uit als Internationale Jazzdag. Daarmee willen ze jazz en zijn diplomatieke rol in het verenigen van mensen uit alle hoeken van de wereld benadrukken.
Elk jaar op 30 april, vieren we ook in particperen we aan dit eerbetoon aan jazzmuziek en haar fundamentele rol in het verenigen van mensen over de hele wereld, het bevorderen van vrede en de dialoog tussen culturen, diversiteit en respect voor de mensenrechten en de menselijke waardigheid.


Wie is… Fabian Fiorini?

Fabian Fiorini (°1973) studeerde aan de conservatoria van Brussel en Luik. Zijn interesse ging van meet af aan uit naar de kruisbestuiving tussen hedendaags klassiek en jazz waarbij hij compositie en improvisatie als evenwaardige componenten beschouwt. Hij schrijft regelmatig muziek voor theater, dans en film en tevens in opdracht voor grote orkestbezettingen. Daarnaast breidt hij zijn kennis voor muziek van andere continenten voortdurend verder uit. Begin jaren negentig maakte hij deel uit van de generatie die in de Brusselse Kaai mee de Belgische jazz een volwassen karakter gaf. Uit dit broeinest ontstond later Aka Moon, de groep met wie hij het meest samenwerkt, zowel live als op plaat. Andere groepen waarin Fabian Fiorini momenteel een sleutelrol speelt zijn o.a. Fiorini-Houben Quartet, Al Funduq, Octurn en MikMâäk. In 2008 verscheen de trio-cd, ‘Something Red in the Blue’ (Cypres) met als medemuzikanten bassist Jean-Luc Lehr en drummer Chander Sardjoe. Een driehoeksverhouding tussen Bach, Monk en Fiorini. Recent bracht hij dan zijn eerste solo-cd uit, ‘De papillons noirs’ (el Negocito Records).

Flagey, UNESCO – International Jazz Day, jazz.brussels