fr | en
ticketshop become a friend
Dietmar Eberle

Dietmar Eberle

Lunch with an Architect

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.


Dietmar Eberle richt in 1985 samen met Carlo Baumschlager het architectenbureau Baumschlager Eberle op in het Oostenrijkse Vorarlberg. Beide oprichters zijn actieve leden van de Vorarlbergschool en passen de principes van de Vorarlberger Holzbaukünstler toe op hun architectuur. In essentie berusten deze ideeën voornamelijk op maatschappelijke verantwoordelijkheid, spaarzaamheid, behoud van de natuurlijke rijkdommen en sociale cohesie van bij de ontwerpfase. Het onderzoek naar de typologie van bouwwerken en gevels maakt integraal deel uit van de filosofie van het bureau.

In de jaren negentig ontwikkelt het bureau zich op internationaal vlak. Projecten zoals het hoofdkantoor van Munich RE in Duitsland en de uitbreiding van de luchthaven van Wenen vangen veel aandacht, waardoor de architecten hun reputatie vestigen tot ver buiten de Oostenrijkse grenzen.

In 1999 wordt een tweede vestiging opgericht in Liechtenstein. Een andere vestiging ziet het daglicht in Wenen in 2001. Daarna volgt een snelle groei met vestigingen in Sankt Gallen (2006), Zürich (2007), Hongkong (2008), Berlijn (2010), Hanoi (2011), Parijs (2012), Hamburg (2013) en dochterondernemingen in Saigon (2015) en Sjanghai (2016). Het bedrijf telt vandaag twaalf vestigingen in Europa en Azië, stelt 203 medewerkers uit 21 verschillende landen tewerk die in totaal 19 verschillende talen spreken en heeft wereldwijd meer dan 400 realisaties op zijn naam!

Voor Baumschlager Eberle wordt de architectuur van een gebouw gedefinieerd door zijn context en ontstaat een geslaagd bouwwerk steeds in symbiose met zijn omgeving. Deze principes komen tot uiting in de vele realisaties van het bureau. De bekendste daarvan zijn La Maison du Savoir in Luxemburg en het gerechtsgebouw in Caen, twee projecten die heel wat prijzen wegkaapten. Daarnaast is er de Imperia Sky Garden in Hanoi en natuurlijk ook het toekomstige hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel.

Flagey, F()rum