fr | en
ticketshop become a friend
Ellen van Loon

Ellen van Loon

Lunch with an Architect

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.


OMA (Office for Metropolitan Architecture) werd in 1975 door Rem Koolhaas boven de doopvont gehouden en is een internationaal architecten- en stadsplanningsbureau. Het stelt meer dan 400 mensen tewerk in Rotterdam, New York, Peking, Hong Kong, Doha en Dubai. Leading partner van het bureau is Ellen van Loon. Bij zijn oprichting riep OMA meteen een spiegelbureau, AMO, in het leven dat theoretisch onderzoek voert in domeinen die de architectuur steeds meer beïnvloeden zoals media, politiek, uitgeverijen, mode en design en technologie.

Wat design betreft, komt het er bij OMA vooral op neer klanten nieuwe en originele concepten en een pragmatische architectuur aan te reiken op basis van visionaire ambities. Voor zijn projecten gaat OMA verder dan het bieden van een standaardoplossing en worden de typologieën vaak herdacht.

De aanpak van OMA stoelt op twee fundamentele principes: onderzoek en samenwerking. Denken om daarna beter te bouwen vormt zowat het DNA van het bureau. OMA verwerpt steevast het overhaast teruggrijpen naar een architecturale vorm. Als je de tijd neemt om samen met de klant na te denken en dan pas aan de tekentafel gaat zitten, versnellen de processen en stijgt de kwaliteit van de afgeleverde gebouwen, oordeelt OMA. Om het denkproces te verrijken, werkt het bureau dan ook vaak nauw samen met AMO. Aan de brainstormsessies nemen alle partijen deel die het denken kunnen bevorderen zoals klanten, architecten, ingenieurs, sociologen, ondernemers en consultants.

In de loop der jaren groeide OMA uit tot een van de meest emblematische bureaus van de afgelopen decennia, met gebouwen als la Casa da Música in Porto, het stedenbouwkundige plan van Euralille en de 234 meter hoge hoofdzetel van tv-zender CCTV in Peking.

Tot de recentere werken behoren de Fondazione Prada in Milaan, DAC/BLOX in Kopenhagen, het hoofdkantoor van de Rothschild-bank in Londen en de Fondation d'Entreprise Galeries Lafayette in Parijs (2018).

Momenteel werkt OMA aan verschillende projecten waaronder het Taipei Performing Arts Centre, Campus Axel Springer, de renovatie van het beroemde Kaufhaus des Westens (KaDeWe) in Berlijn, het nieuwe RAI NHow Hotel in Amsterdam, de Norra Tornen in Stockholm en de Prince Plaza in Shenzhen.

Flagey, F()rum