Refugees for refugees
Refugees for refugees / Dieter Tielemans

Refugees for Refugees

Wereldvluchtelingendag

Op Wereldvluchtelingendag (20 juni) organiseert de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) een concert met de groep "Refugees for Refugees", die bestaat uit gerenommeerde muzikanten afkomstig uit Afghanistan, Irak, Pakistan, Syrië, Tibet en België. Door samen muziek te maken, creëren ze een uniek oeuvre waarmee ze de verschillende culturen, religies en muziektradities overbruggen.

Nadat de muzikanten gedwongen hun land hebben moeten verlaten, op de vlucht voor oorlog of vervolging, hebben ze hun muzikale carrière in België een nieuwe wending gegeven en een nieuw repertoire uitgebouwd onder leiding van Tristan Driessens. Het doorbreken van de muzikale en culturele barrières levert een rijke diversiteit aan klanken op, gaande van levendige Afghaanse volksliederen tot de verfijnde klanken van de klassieke traditie uit Aleppo en Bagdad, van de pure kracht van nomadische Tibetaanse gezangen, de gewichtloze klanken van de Pakistaanse sarod, tot de subtiliteiten van de ud en oosterse percussie.

Het concert is een toonbeeld van hoe vluchtelingen, waaronder ervaren musici die opgeleid zijn aan enkele van de meest prestigieuze muziekacademies in het Midden-Oosten, met hun talent bijdragen aan hun nieuwe thuisland. "Refugees for Refugees” laat via hun muziek de stemmen van vluchtelingen horen. Een niet te missen belevenis.

Als u voor het concert nog graag iets wenst te eten, kom dan gerust wat vroeger en geniet van een heerlijke en vullende Makdous Fateha, bereid door de Syrische vluchteling en chef kok Abdell Basset. Makdous Fateha is een typisch Syrisch gerecht op basis van noten, Tahini, yoghurt, tomatensaus, aubergine en ui.*

Flagey, UNHCR

Refugees for Refugees - 'Amina' Live at Ancienne Belgique 2019