programmaboekje
fr
Anthony Romaniuk, Jean-Paul Estiévenart, Marcel Ponseele

Jean-Paul Estiévenart, Benoît Laurent & Il Gardellino feat. Anthony Romaniuk

Triptyque

Programma

Ellende :
Improvisatie op BACH
J. S. Bach, Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, BWV 12
Improvisatie op Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen
J. S. Bach, Aus tiefer Not schrei ich zu dir, BWV 38

Transitie :
J. S. Bach, Ich steh mit einem Fuss im Grabe, BWV 156
A. Romaniuk & J-P. Estiévenart, "Transitie"
J. S. Bach, uit Klavecimbelconcert in d : Adagio, BWV 1052

Transfiguratie :
J. S. Bach, uit Gott soll allein mein Herze haben : aria, BWV 169
uit Klavecimbelconcert in d : Allegro, BWV 1052
Mit Fried und Freud ich fahr dahin, BWV 125

TOELICHTING

Twee verschillende werelden, barok en jazz, ontmoeten elkaar. Voor Marcel Ponseele en Jean-Paul Estiévenart is muziek is een universele taal die iedereen weet te beroeren, waarbij de kunstenaar een nederige dienaar is ten dienste van de Kunst, die elke ideologie of gezindheid overstijgt.

Een triptiek is een geschilderd of gebeeldhouwd kunstwerk in drie panelen, waarvan de buitenste delen het middelste kunnen afsluiten. Met Triptique maakten Jean-Paul Estiévenart, Marcel Ponseele en hun muzikanten een eigen muzikaal kunstwerk. Het programma bestaat uit drie delen: het linkerluik, "Ellende", vertegenwoordigt het tranendal; het rechterluik, "Transitie", verklankt een verandering in het dagelijks leven, en het middenluik, "Transfiguratie" staat symbool voor de levendige kleuren van de transcendente gelukzaligheid.

De combinatie van Bachs pure muziek met jazz leidt de luisteraar naar een hemels banket. Het repertoire verrast en ontroert en alterneert tussen barokmuziek en jazztonen.

Muzikanten

Jean-Paul Estiévenart, trompet
Benoît Laurent*, hobo
Anthony Romaniuk, klavecimbel, orgel, piano
Sam Gerstmans, contrabas


IL GARDELLINO 
Joanna Huszcza, 
viool
Conor Gricmanis, viool
Kaat De Cock, altviool
Bernard Wolteche, cello
Jan Van den Borre, fluit

* Wegens ziekte wordt hoboïst Marcel Ponseele vervangen door Benoit Laurent, internationaal gelauwerd hoboïst en docent barokhobo aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, aan Hochschule für Musik Frankfurt en aan H.F.M. Würzburg. Het concept en de muziek van Triptyque, dat opgevat is als een unieke mix van de muziek van Bach met arrangementen en improvisaties door Marcel Ponseele, Jean-Paul Estiévenart en Anthony Romaniuk, blijft ongewijzigd.

 

Biografieën

Jean-Paul Estiévenart, trompet

Jean-Paul Estiévenart is een Belgische jazztrompettist wiens carrière, zowel als leider als als sideman, verrassend dicht en gediversifieerd is. Zijn praktijk wordt gevoed door een passie voor de traditie en de geschiedenis van deze eeuwenoude muziek, maar ook voor moderne experimenten en vrije improvisatie. Zijn trompet/contrabas/drums trio onthult zijn talenten als melodist en solist, terwijl zijn akoestisch kwintet de diepte en elegantie van zijn composities demonstreert.

In een carrière van meer dan 15 jaar heeft hij het podium gedeeld met enkele van de grootste namen uit de jazz (Enrico Pieranuzzi, Avishai Cohen - trompet, Logan Richardson, Eric Legnini, Dré Pallemaerts, Joe Lovano, Noel Gallagher, het Brussels Jazz Orchestra, Perico Sambeat, Maria Schneider,...)... en dit alles terwijl hij ook een bewondering en passie koestert voor oude muziek, voornamelijk barokmuziek en dan nog preciezer J.S. Bach.

Als Artist in Residence voor het Brussels Jazz Festival 2022 maakt Jean-Paul Estiévenart van deze unieke gelegenheid gebruik om zijn muzikale schizofrenie ten volle te beleven. Hij roept dan ook graag zijn vrienden van het ensemble Il Gardellino op om samen met hem hun fascinerende repertoire uit te voeren.

 

Marcel Ponseele, hobo

De ontmoeting tussen de legendarische hoboïst Marcel Ponseele en de jonge trompettist is geen schok: zij beleven de muziek op dezelfde manier. Ze vinden elkaar in een barok repertoire, met voornamelijk muziek van Bach, en dat in drie tableaus van verschillende emotionele intensiteit. Ze zullen op elkaar reageren en de composities van de Duitse meester enigszins aanpassen met jazz frases.

 

Wegens ziekte wordt hoboïst Marcel Ponseele vervangen door Benoit Laurent

 

Benoit Laurent, hobo

Benoît Laurent studeerde blokfluit bij F. de Roos, barokhobo bij P. Dombrecht, A. Vanlancker en M. Niesemann, en moderne hobo bij S. Cremers. In 2008 behaalde Benoît de tweede prijs in de solistencategorie op het internationale concours « Musica Antiqua » in Brugge. 
Hij is professor barokoboe en improvisatie in oude muziek aan het « Conservatoire Royal de Bruxelles” (B). 

Benoit speelde intussen concerten in binnen- en buitenland op historische instrumenten. Als solist trad hij op met Concerto Köln, Basel Kammer Orchester, Zürcher Kammerorchester, les Agremens, & Akademie für alte Musik Berlin. Benoit is ook een veel gevraagd orkestlid en speelde onder andere bij Vox Luminis, Balthasar Neumann, O [h] !, Les Passions de l’âme, Anima Eterna, Akademie für alte Musik Berlin,, Concerto Köln, Capella Cracoviensis, Australian Chamber Orchestra…

Met zijn eigen ensemble Lingua Franca nam hij Duitse hobo muziek op voor het label Ricercar. Als solist nam hij ook twee concerti van G. Sammartini op met « les Muffatti » (Raméé, mei 2011) en een concerto van L. Lebrun met les Agrémens (Ricercar,jan. 2011). In 2012 verscheen een solo recital CD met Duitse barokhobo sonates, ook bij het label Ricercar. Als pronkstuk verscheen in 2014 het dubbel concerto voor hobo en viool van J.S. Bach met Basel Kammerorchester bij het Duitse Harmonia Mundi. Zijn laatste opname bij Perfect Noise, « Mr. Handel’s musicians », stelt muziek van G. Sammartini, P. Castrucci, T. Vincent,… voor.

 

Anthony Romaniuk, klavecimbel, orgel, piano

De derde solist in het ensemble is de ongebreidelde klavecinist Anthony Romaniuk. Hij is gewend de grenzen tussen stijlen te doorbreken en is een liefhebber van jazz. 

Klavierspeler Anthony Romaniuk is gekend voor zijn voortdurende verkenning van een breed scala aan muzikale stijlen. Deze muzikale polyglot combineert zijn opleiding als klassiek pianist met zijn improvisatietalent en zijn passie voor jazz om de grenzen tussen de genres te laten vervagen. Hij studeerde piano in New York (Manhattan School of Music) en specialiseerde zich enkele jaren in de oude muziek (klavecimbel en fortepiano) in Nederland. Vervolgde verdiepte hij zich in de wereld van de improvisatie, de rock en de ambient elektronische muziek. Zijn klassiek repertoire reikt van Byrd, Bach, Beethoven, Chopin en Brahms (vaak op historische instrumenten) tot Ligeti, Crumb en hedendaagse muziek. Hij werkt regelmatig samen met violiste Patricia Kopatchinskaja en tenor Reinoud Van Mechelen, en is lid van Vox Luminis. Daarnaast werkte hij samen met cellisten Peter Wispelwey en Nadège Rochat, het Australian Chamber Orchestra, het Seattle Symphony Orchestra en de Deense rockband Efterklang. Hij trad op in belangrijke concertzalen waaronder de Wigmore Hall (Londen), Salle Gaveau (Parijs), Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlijn, Bozar (Brussel), was te gast op het Menuhin Festival (Gstaad) en concerteerde in de Verenigde Staten en Australië. Zijn eerste solo-opname, Bells, verscheen in 2020 bij Alpha Classics en combineert het ‘klassieke’ repertoire met improvisatie waarbij hij de luisterervaring verbreedt aan de hand van niet minder dan vier verschillende toetsinstrumenten.

 

Sam Gerstmans, contrabas

Bij de strijkers tenslotte, verbindt contrabassist Sam Gestmans, een jazzvirtuoos, de twee werelden en volgt Jean-Paul in zijn escapades...

Geboren in een familie van muzikanten, begon hij al op zeer jonge leeftijd muziek te spelen. Nadien speelde hij viool, trompet, elektrische bas, een beetje gitaar en een beetje piano. Hij speelde Bach, Mozart, Schubert, Shostakovich, The Beatles, Jimi Hendrix,... Maar toen hij jazz ontdekte volgde hij een jaar de Jazzstudio en ging daarna voor 5 jaar naar het Koninklijk Conservatorium Brussel. Tijdens zijn studies speelde hij voor het eerst contrabas in het toneelstuk La Maître et Marguerite in het Théâtre des Martyrs in Brussel, een instrument dat hij ook in zijn opleiding aan het Conservatorium integreerde. De afgelopen 15 jaar heeft hij verschillende muziekvormen begeleid; jazz, wereldmuziek, pop... Hij is lid van het Jean-Paul Estiévenart Trio, Les Violons de Bruxelles, Mohy/Liégeois/Gerstmans trio, Steve Houben Trio/Quartet, "Jazz For Kids" met Manu Hermia en Pascal Mohy, NINA (hommage aan Nina Simone), Olivier Colette Trio.

 

Il Gardellino

Inhoudelijk is il gardellino als een actieve vulkaan: altijd broeierig en borrelend, klaar voor een artistieke explosie. Il Gardellino voert grondig onderzoek naar de historische achtergrond van de werken om ze stijlgetrouw voor het publiek van deze tijd te laten klinken. Op die manier heeft het ensemble in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld.

De bewondering voor het oeuvre van Johann Sebastian Bach vormt de spil van Il Gardellino’s repertoire, maar het ensemble gaat de boeiende uitdaging aan, de muziek van ten onrechte minder bekende componistenen uit te voeren. Dat blijkt ook uit de vele CD opnames en concerten met muziek van Eichner, Graun, Fasch, Janitsch, Stölzel en recent ook Mysliveček. Het ensemble heeft een voorkeur voor uitvoeringen in een historische ruimte, waar de harmonische wisselwerking tussen muziek en architectuur een dialoog met het publiek doet ontstaan.

Het ensemble doet regelmatig een beroep op gerenommeerde solisten en werkt geregeld samen met Peter Van Heyghen als dirigent. Vanaf 2020 wordt een structurele samenwerking met het Vlaams Radio Koor opgezet o.l.v. Bart Van Reyn  voor de uitvoering van barokrepertoire met koor.

Il Gardellino geniet hoog aanzien zowel in eigen land als internationaal en het ensemble is aanwezig op belangrijke muziekfestivals en podia in Europa (o.a. MA-Festival Brugge, Festival Oude muziek Utrecht, Musica Sacra, Festival de Sablé, Festival de Saintes, Thüringer Bachwochen, festivals in Praag, Innsbruck, Berlijn, Regensburg, Leipzig, Barcelona, e.a.), maar ook in Australië, Azië, de Verenigde Staten, Centraal- en Zuid-Amerika, Israël en Rusland. Concertreizen worden meestal met masterclasses verbonden.

Il Gardellino kan terugblikken op een rijke discografie, opgenomen voor de labels Accent, Klara, Eufoda en Passacaille. Deze opnamen oogsten veel bijval bij pers en publiek en een groot aantal hiervan is door de internationale pers met prijzen als Diapason d’Or en Classica onderscheiden.

Friends of Flagey

FELLOWS

Charles Adriaenssen, Amelie Coens, Bernard Darty, Paulette Darty, Diane de Spoelberch, Geert Duyck, Marc Ghysels, Laurent Legein, Omroepgebouw Flagey NV / Maison de la Radio Flagey SA

GREAT FRIENDS

Lina Blanpain-Bruggeman, Patricia Bogerd, Leon Borgerhoff, Nicole Bureau, Anne Castro Freire, António Castro Freire, Marie-Irène Ciechanowska, Stephen Clark, Etienne d’Argembeau, Werner de Borchgrave, Pieter De Koster, Suzanne de Potter, Claude de Selliers, Chantal de Spot, Jean de Spot, Pascale Decoene, Heleen Deslauriers, Jean Louis Duvivier, François Hinfray, Ulrike Hinfray, Ida Jacobs, Patrick Jacobs, Peter L'Ecluse, Alain Mampuya, Sasha Marston, Miriam Murphy, Martine Renwart, Martine Repriels, Jean-Pierre Schaeken Willemaers, Hans Schwab, My-Van Schwab, Maria Grazia Tanese, Pascale Tytgat, Marie Van Couwenberghe, Dirk Van Gerven, Colienne Van Strydonck, Piet Van Waeyenberge, Erna Vandeplas, Andreas von Bonin, Katinka von Bonin, Dimitri Wastchenko, Nathalie Waucquez, Jacques Zucker

FRIENDS

Steve Ahouanmenou, Ann Arnould, Pierre Arnould, Boudewijn Arts, Alexandra Barentz, Eric Bauchau, Joe Beauduin, Marijke Beauduin, Bernadette Beeckmans, Etienne Beeckmans de West-Meerbeeck, Jens Benoot, Marie Catherine Biebuyck, Véronique Bizet, Dominique Blommaert, Josephine Bonnigal, Stef Borgers, Beatrice Bouckaert, Bruno Bouckaert, Monique Bréhier, Gauthier Broze, Chantal Butaye, Olivier Chapelle, Béatrix Charlier, Catherine Chatin, Robert Chatin, Anne-Catherine Chevalier, Jacques Chevalier, Marianne Chevalier, Angelica Chiarini, André Claes, Theo Compernolle, Colette Contempré, Chris Coppije, Philippe Craninx, Marc d’Antras, Veronique d'Antras, Jean-Claude Daoust, Joakim Darras, Solène David, Werner de Borchgrave, François de Borman, Olivier de Clippele, Sabine de Clippele, Eric De Gryse, Brigitte de Laubarede, Adrien de Lophem, Alison de Maret, Pierre de Maret, Manuela de Patoul, Dominique de Ville de Goyet, Sabine de Ville de Goyet, Françoise de Viron, Sebastiaan de Vries, Stéphane De Wit, Godefroid de Woelmont, Agnès de Wouters, Philippe de Wouters, Anne Deblander, Gauthier Desuter, May Dewaet, David D'Hooghe, Suzannah D'Hooghe, Frederika D’Hoore, Anne-Marie Dillens, Stanislas d’Otreppe de Bouvette, Amélie d'Oultremont, Patrice d’Oultremont, Alain Dromer, Jan Eggermont, Patricia Emsens, Aline Everard de Harzir, Marie Evrard, Catherine Ferrant, Veronique Feryn, Claude Frédérix-Oreel, Henri Frédérix, Alberto Garcia-Moreno, Nathalie Garcia-Moreno, Brigitte Geerinckx, Hélène Godeaux, Claire Goldman, Serge Goldman, Pierre Goldschmidt, Christine Goyens, Philippe Goyens, Louis Grandchamp des Raux, Pieter Hanssens, Roger Heijens, Marianne Herssens, Johan Huygh, Veerle Huylebroek, Isabelle Jacobs, Guy Jansen, Yvan Jansen, Dominique Kaesmacher, Patrick Kelley, Philippe Kenel, Deborah Konopnicki, Katina Laaksonen, Georges Leclercq, Bernard Levie, Katrien Lannoo, Clive Llewellyn, Danielle Llewellyn, Janine Longerstaey, Philippe Longerstaey, Olga Machiels – Osterrieth, Joost Maes, Vincent Maroy, Michèle Martaux, Barbara Mayer, Jean-Louis Mazy, Nadine Mazy - Vander Elst, Katia Merten-Lentz, Christel Meuris, Delphine Misonne, Giorgio Monaco-Sorge, Sabine Overkämping, Martine Payfa, Isabelle Peeters, Ingeborg Peumans, Chantal Quoirin, Matias Ramirez Acosta, Agnès Rammant, Jean-Pierre Rammant, Anne-Marie Retsin, André Rezsohazy, Milena Richter van Iterson, Daniele Rizzi, Ariële Robyns de Scheidauer, Catherine Rutten, Sara Samuels, Désirée Schroeders, Marie-Agnes Servais, Edouard Soubry, Jan Suykens, Frank Sweerts, Dominique Tchou, Marie-Françoise Thoua, Beatrix Thuysbaert, Olivier Thuysbaert, Greet T'Jonck, Danielle t’Kint de Roodenbeke, Jean t'Kint de Roodenbeke, Jelleke Tollenaar, Beatrice Trouveroy, Yves Trouveroy, Toon Van Assche, Vanessa Van Bergen, Marie-Paule Van Craynest, Els Van de Perre, Katrien Van de Voorde, Radboud van den Akker, Odile van der Vaeren, Stella Van der Veer, Paul Van Dievoet, Karine Van Doninck, Patrick Van Eecke, Henriëtte van Eijl, Anja Van Geert, Aart van Iterson, Lydie Van Muylem, Roland Van Velthoven, Laura Van Waeyenberge, Piet Van Waeyenberge, Thomas Van Waeyenberge, Titia Van Waeyenberge, Alain Vandenborre, Marie Vandenbosch, Marie Vander Elst, Charlotte Vandoorne – Hanssens, Christophe Vandoorne, Elisabeth Vanistendael, Isabel Verstraeten, Danielle Verwee, Anne Vierstraete, Pascale Vilain, Ann Wallays, Sabine Wavreil, Christian Weise, Serge Wibaut, André Wielemans, Jurei Yada, Folkert Zijlstra, Management & People Development Sprl

en diegenen die anoniem wensen te blijven

versie 04.10.2023

Partners

Ook iets voor u