programmaboekje
fr
Ensemble Fractales / Isabelle Françaix

Ensemble Fractales

album release : Fractales (Cyprès, 2022) – recorded at Flagey

Programma

Ellis Hallik (°1986)

To Become a Tree 

 

Claude Debussy (1862 -1918)

Prélude à l’après midi d’un faune (arr. door T. Mulleman) 

 

Claude Ledoux (°1960)

Erotique-Lancinante

I. Regarde-moi… 
II. Dis-moi… 
III. Erotique…

 


Einde van het concert : +- 19:30

Muzikanten

Gian Ponte, piano
Renata Kambarova, fluit
Benjamin Maneyrol, klarinet
Marion Borgel, viool
Diego Coutinho, cello

TOELICHTING

ELIS HALLIK, TO BECOME A TREE

Toen ik het stuk schreef kwam ik Peter Wohlleben's gedachten over de natuur en bomen tegen. Veel van de ideeën sloten perfect aan bij mijn manier van denken, bijvoorbeeld: "Wandelaars die door oude oerbosgebieden lopen, zeggen altijd dat hun hart lichter aanvoelt en dat ze zich thuis voelen. We kunnen dus instinctief het verschil voelen tussen deze twee soorten bossen door de olfactorische signalen die de bomen ons geven, en we zijn dus in staat om de gezondheid van het bos waar te nemen.

To Become a Tree reflecteert en observeert het dagelijks leven in de context van technologische singulariteit en biotische crisis. Ons leefmilieu wordt voortdurend onder de loep genomen, tot op het punt van herscheppen, en toch is het moeilijker dan ooit om het evenwicht te bewaren van een ecosysteem dat gebaseerd is op de eenvoudigste fundamenten. Datagedreven industrie en technologische singulariteit betekenen dat onze meest diepgewortelde reflecties op de werkelijkheid - ons vermogen tot intuïtie en inspiratie - niet langer in het middelpunt van de algemene aandacht staan.

ELIS HALLIK

 

CLAUDE LEDOUX, EROTIOUE-LANCINANTE

Het begint allemaal met een zin die me altijd bijblijft, een citaat uit L'Amour Fou van André Breton: "Convulsieve schoonheid zal erotisch-versluierd zijn, explosief-vast, magisch-circumstantieel, of ze zal het niet zijn." Prachtige woorden, bijna bezwerend, die me zeker doen dromen. Maar waar Breton (later Boulez) zich terugtrekt in tegenstellingen, word ik gedreven door de behoefte aan "het middengebied tussen twee termen". Erotiek is ongrijpbaar. Waarom het bevriezen in categorieën als het wegvliegt bij de grillen van verlangens? Vanuit de ene denkbeweging wordt het een gedanste streling, vanuit de andere een impuls van leven en creatie.

Vanaf dat moment onthult mijn muziek het spoor van de kloof en van mijn lezing van de filosoof Fram ois Jullien. Geen definitieve categorie, maar een kloof tussen twee stellingen waarin de gefluisterde wereld eindelijk kan worden ingeschreven. Tussen "ik en de ander"; het zou ook kunnen zijn tussen "ik en mij"... Het "en" dat de ruimte tussen beide termen vult, blijft en wordt essentieel in mijn muziek, een in between punt tussen de muzikale materialen.

Drie momenten doorkruisen dit stuk, de meesten zeer zachtaardig. Ik" "en" de ander, omdat we niet kunnen bestaan zonder de blik van de ander op ons. Maar we kunnen ook niet bestaan zonder de woorden van de ander, woorden die onze identiteit vormen. We kunnen niet bestaan zonder Eros die de dood tegenwerkt, de koortsige Thanatos die ons onophoudelijk in de gaten houdt.

In deze drie stukken speelt de fluit een centrale rol; een avatar van een solist, een drager van verlangens zoals Douanier Rousseau's La charmeuse de serpent. Poëtische impuls aan mijn werk. Denkbeeldige passies, ongebreidelde kleuren, spel van licht en schaduw. Rousseau stelde zich zijn schepsel voor in een droomgedicht:

« Yadwigha dans un beau rêve

s'étant endormie doucement

entendait les sons d'une musette

dont jouait un charmeur bien-pensant

pendant que la lune reflète

sur les fleurs les arbres verdoyants

Les fauves serpents prêtent

l'oreille aux airs gais de !'instrument ».

Het is mijn beurt om me de premissen van een vorm/compositie voor te stellen, een voorspellende tekst waarin de tussen eindelijk kan binnendringen.

CLAUDE LEDOUX

ENSEMBLE FRACTALES

De musici van het ensemble Fractales - afkomstig uit Brazilië, Frankrijk en Oezbekistan - worden verenigd door hun gemeenschappelijke passie voor hedendaagse muziek. Het is met nieuwsgierigheid en enthousiasme dat ze sinds hun oprichting in 2012 besloten hebben om de verschillende stromingen die de nieuwe muziekscene vormen te verkennen.

Samengesteld uit Marion Borgel op viool en altviool, Renata Kambarova op dwarsfluiten, Benjamin Maneyrol op klarinetten, Diego Coutinho op cello en Gian Ponte op piano, interpreteert Fractales de werken van 20e eeuwse componisten en heeft al meer dan vijftig creaties op zijn naam staan.

Het ensemble is gespecialiseerd in kamermuziek, speelt uitsluitend zonder dirigent en zoekt naar de versmelting van klankkleuren en gebaren voor een coherente muzikale ervaring.

Fractales stelt zijn muzikale energie ten dienste van de diversiteit van de hedendaagse muzikale stemmen. Met als doel verder te gaan dan de traditionele concertvorm om de smaak van zijn tijd te weerspiegelen, experimenteert Fractales met multidisciplinariteit en probeert het publiek bij elk van zijn openbare optredens een unieke ervaring te bieden.

Ter ondersteuning van de jongere generatie heeft het ensemble een programma gelanceerd onder de naam 'BE connect' dat een zomerresidentie voor creaties, een masterclassprogramma aan Europese conservatoria en een nieuwe concertreeks in België omvat.

Fractales werd uitgenodigd voor talrijke festivals, waaronder de Biënnale van Venetië, Afekt, DeciBels, DME, ReMusik, Nuova Consonanza en Loop, en trad op in vele landen (Italië, Spanje, Portugal, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Estland, Letland, Rusland).

Fractales ontving tweemaal de 'Just Composed!' uitvoeringsprijs van de Universiteit voor Muziek en Kunst in Wenen (Oostenrijk), de Wilhelm Twee Chamber Music Competition Award (Nederland), de Vocatio Foundation Scholarship en zat in de officiële selectie van het ProPulse Festival 2018.

Het ensemble was in residentie bij het Belgisch componistenforum en wordt momenteel ondersteund en erkend door de Federatie Wallonië-Brussel.

Friends of Flagey

FELLOWS

Charles Adriaenssen, Amelie Coens, Bernard Darty, Paulette Darty, Diane de Spoelberch, Geert Duyck, Marc Ghysels, Laurent Legein, Alain-Laurent Verbeke, Omroepgebouw Flagey NV / Maison de la Radio Flagey SA

GREAT FRIENDS

Lina Blanpain-Bruggeman, Patricia Bogerd, Leon Borgerhoff, Nicole Bureau, Anne Castro Freire, António Castro Freire, Marie-Irène Ciechanowska, Stephen Clark, Etienne d’Argembeau, Suzanne de Potter, Claude de Selliers, Chantal de Spot, Jean de Spot, Pascale Decoene, Jean-Louis Duvivier, François Hinfray, Ulrike Hinfray, Ida Jacobs, Patrick Jacobs, Peter L'Ecluse, Alain Mampuya, Sasha Marston, Miriam Murphy, Martine Renwart, Martine Repriels, Jean-Pierre Schaeken Willemaers, Hans Schwab, My-Van Schwab, Michèle Stevelinck Heenen, Maria Grazia Tanese, Pascale Tytgat, Marie Van Couwenberghe, Dirk Van Gerven, Colienne van Strydonck, Piet Van Waeyenberge, Andreas von Bonin, Katinka von Bonin, Dimitri Wastchenko, Nathalie Waucquez, Jacques Zucker

FRIENDS

Steve Ahouanmenou, Geneviève Alsteens, Ann Arnould, Pierre Arnould, Boudewijn Arts, Alexandra Barentz, Eric Bauchau, Joe Beauduin, Marijke Beauduin, Bernadette Beeckmans de West-Meerbeeck, Etienne Beeckmans de West-Meerbeeck, Jens Benoot, Marie Catherine Biebuyck, Véronique Bizet, Dominique Blommaert, Josephine Bonnigal, Stef Borgers, Monique Bréhier, Geneviève Brion, Gauthier Broze, Chantal Butaye, Olivier Chapelle, Béatrix Charlier, Catherine Chatin, Robert Chatin, Anne-Catherine Chevalier, Jacques Chevalier, Marianne Chevalier, Angelica Chiarini, André Claes, Theo Compernolle, Colette Contempré, Chris Coppije, Philippe Craninx, Jean-Claude Daoust, Joakim Darras, Solène David, Anne Deblander, Heleen Deslauriers, Gauthier Desuter, François de Borchgrave, François de Borman, Olivier de Clippele, Sabine de Clippele, Dimitri de Heering, Eric De Gryse, Brigitte de Laubarede, Adrien de Lophem, Alison de Maret, Pierre de Maret, Manuela de Patoul, Dominique de Ville de Goyet, Sabine de Ville de Goyet, Françoise de Viron, Sebastiaan de Vries, Stéphane De Wit, Godefroid de Woelmont, Agnès de Wouters, Philippe de Wouters, Anne-Marie Dillens, Marc d’Antras, Veronique d'Antras, Pierre d’Argent, David D'Hooghe, Suzannah D'Hooghe, Frederika D’Hoore, Stanislas d’Otreppe de Bouvette, Amélie d'Oultremont, Patrice d’Oultremont, Alain Dromer, Annick d’Ursel, Ludovic d’Ursel, Eloïse du Saillant, Jan Eggermont, Patricia Emsens, Aline Everard de Harzir, Marie Evrard, Catherine Ferrant, Veronique Feryn, Claude Frédérix-Oreel, Henri Frédérix, Alberto Garcia-Moreno, Nathalie Garcia-Moreno, Brigitte Geerinckx, Hélène Godeaux, Claire Goldman, Serge Goldman, Pierre Goldschmidt, Christine Goyens, Philippe Goyens, Louis Grandchamp des Raux, Pieter Hanssens, Roger Heijens, Marianne Herssens, Johan Huygh, Veerle Huylebroek, Françoise Jacques de Dixmude, Guy Jansen, Yvan Jansen, Dominique Kaesmacher, Patrick Kelley, Deborah Konopnicki, Katina Laaksonen, Bernard Levie, Katrien Lannoo, Clive Llewellyn, Danielle Llewellyn, Janine Longerstaey, Philippe Longerstaey, Olga Machiels-Osterrieth, Joost Maes, Vincent Maroy, Michèle Martaux, Barbara Mayer, Katia Merten-Lentz, Christel Meuris, Delphine Misonne, Giorgio Monaco-Sorge, Jean-Yves Neu, Sabine Overkämping, Elisabeth Parot, Martine Payfa, Isabelle Peeters, Ingeborg Peumans, Chantal Quoirin, Matias Ramirez Acosta, Agnès Rammant, Jean-Pierre Rammant, Anne-Marie Retsin, André Rezsohazy, Milena Richter van Iterson, Daniele Rizzi, Ariële Robyns de Scheidauer, Catherine Rutten, Sara Samuels, Désirée Schroeders, Marie-Agnes Servais, Edouard Soubry, Anne-Véronique Stainier, Jan Suykens, Frank Sweerts, Dominique Tchou, Marie-Françoise Thoua, Beatrix Thuysbaert, Olivier Thuysbaert, Greet T'Jonck, Danielle t’Kint de Roodenbeke, Jean t'Kint de Roodenbeke, Jelleke Tollenaar, Beatrice Trouveroy, Yves Trouveroy, Toon Van Assche, Vanessa Van Bergen, Marie-Paule Van Craynest, Els Van de Perre, Katrien Van de Voorde, Radboud van den Akker, Odile van der Vaeren, Stella Van der Veer, Paul Van Dievoet, Karine Van Doninck, Patrick Van Eecke, Henriëtte van Eijl, Anja Van Geert, Aart van Iterson, Lydie Van Muylem, Roland Van Velthoven, Laura Van Waeyenberge, Thomas Van Waeyenberge, Titia Van Waeyenberge, Carol van Wonterghem, Alain Vandenborre, Marie Vandenbosch, Marie Vander Elst, Alain Vandenborre, Charlotte Vandoorne-Hanssens, Christophe Vandoorne, Elisabeth Vanistendael, Isabel Verstraeten, Danielle Verwee, Anne Vierstraete, Pascale Vilain, Ann Wallays, Sabine Wavreil, Christian Weise, Serge Wibaut, André Wielemans, Jurei Yada, Folkert Zijlstra, Anne Zouboff, HR One Group, Management & People Development Sprl, FBCS BV

en diegenen die anoniem wensen te blijven

versie 30.04.2024

Partners