fr | en
ticketshop become a friend
Petya of my Petya

Speciale vertoning van Bulgaarse films

The March of Letters | Petya of my Petya

De Mars van de letters, 2015, regisseur: Ralitza Dimitrova

Dit is een verhaal van reizen door tijd en ruimte. Deze wonderlijke reis begint in de negende eeuw en gaat tot de hedendaagse reflecties over de missie van Cyrillus en Methodius. Waarom is hun werk zo belangrijk geweest voor alle Slavische volkeren, niet alleen op de belangrijkste momenten van hun geschiedenis maar ook tot op de dag van vandaag? Het doel van de regisseur is om het opbouwen van de moderne mythologie te laten zien en de kijker te laten nadenken over de veelzijdige waarheid, geweven uit vluchtige informatie, tijdsaccumulaties, propaganda-suggesties en behoeften.

Petya van mijn Petya, 2021, regisseur: Alexander Kossev

Petya van mijn Petya is een film over die strijd van elke generatie om zichzelf te zijn met haar eigen uitdrukkingsmiddelen en methoden en om haar waarden te beschermen. Zelfs als deze waarden verkeerd zijn in de ogen van anderen. De kijker bladert mee door pagina's met poëzie, opent niet-genezen wonden en gaat op zoek naar antwoorden. Deze film bouwt bruggen tussen het heden en het verleden, want de waarheid heeft vele gezichten en de geschiedenis herhaalt zich. Het verhaal is geïnspireerd door het leven en het werk van de getalenteerde Petya Dubarova, die met haar jeugdige ambitie en onwankelbare geest één duidelijk stempel heeft gedrukt op de Bulgaarse poëzie.

Beide films zullen worden vertoond ter gelegenheid van 24 mei, de dag van de Heilige Broeders Cyrillus en Methodius, het Bulgaarse alfabet, onderwijs en cultuur en de Slavische literatuur. Het evenement is gratis en wordt georganiseerd met de steun van het Ministerie van Cultuur van de Republiek Bulgarije.