fr | en
ticketshop become a friend
De Jonction

Wandeling: De Jonction – de Noord-Zuidverbinding in een nieuw daglicht!

Ontdek voor het concert een stukje Brussel!

Brussel is altijd al een knooppunt geweest in het midden van Europa. De stad was toen het centrum van Europa gelegen tussen de wereldhaven van Brugge, Keulen, de grote handelsmetropool op de Rijn en Parijs, de grootste stad benoorden de Alpen. Al deze handelswegen kruisten op het diepste punt in de vallei: de waterweg de Zenne.

De grootste stedenbouwkundige ingreep van de 20ste eeuw – de Noord-Zuid spoorverbinding – heeft de historische hoofdrichting van de stad gedraaid en het uitzicht totaal veranderd in een betonnen breuklijn. Vandaag ervaren we die als een scheidingslijn door de stad. Hoogtijd om een visie te ontwikkelen met publieke groene ruimtes, een reorganisatie voor het verkeer en integratie van bewoning.

De stad Brussel heeft een multidisciplinair team de opdracht gegeven om naar oplossingen te zoeken over de toekomst van de Noord-Zuid spoorverbinding en een masterplan uit te werken voor de wijk. Het wordt omgevormd tot een residentieel en bewoonbaar ecosysteem. Bovendien wordt het vervoer aangepast, worden ruimtes ontwikkeld met nieuwe gebruiksmogelijkheden en ontmoetingsplaatsen voor sport, cultuur, onderzoek, restauratie dit alles gedragen dankzij de synergiën tussen de verschillende actoren.

Ook benieuwd naar de richtlijnen van dit masterplan dat opnieuw de Noord-Zuidspoorverbinding verankert met de Oost-Westverbindingen van de stad? Een kennismaking met wat was, wat is en zal worden!

Flagey, Muntpunt, Brussels Philharmonic, Korei Guided Tours