fr | en
ticketshop become a friend
Vlaams Radiokoor / Wouter Van Vaerenbergh

Rachmaninov & Mazzoli: Vespers

Vlaams Radiokoor

‘Het werd avond en het werd ochtend: dat was de eerste dag’. (Gen. 1,5)

Het daglicht vervaagt, de nacht valt. De stem neemt de fakkel over van de zon: de Vespers weerklinken om hart en geest te verlichten.

De intense Vespers van grootmeester Rachmaninov, diep geworteld in de Orthodoxe traditie, ontmoeten de hedendaagse Vespers van Missy Mazzoli - die een verwrongen, hedendaagse versie maakt, op zoek naar geloof in een wereld waar technologie regeert.

Vigilie voor de hele nacht

Rachmaninov schreef zijn Vespers niet als fervent gelovige, maar vanuit een fascinatie voor de oude melodieën van de orthodoxe liturgie. Helemaal in lijn met dat geloof, waar alleen de stem de ware betekenis van het Heilige woord kan overbrengen, componeert hij voor a capella koor en duikt diep in de mogelijkheden die de stem hem biedt. Hij speelt en combineert als was het een symfonische set, en geeft in de 15 delen zijn eigen interpretatie van ‘de ongeëvenaarde schoonheid’ van orthodoxe muziek.

Tegelijk betoverend en verontrustend

En wat als deze Vespers, bedoeld om innerlijke rust te vinden, vandaag weerklinken - in onze ‘New Dark Age’ waar technologie zijn almaar groter wordende schaduw werpt over mystiek, mysterie en geloof? In Vespers for a New Dark Age, opgezet als een vijfdelige suite, brengt Missy Mazzoli elementen uit de liturgische koormuziek, avant-garde elektronica en new age samen.

Flagey, Vlaams Radiokoor

In het kader van

Rachmaninov 150