fr | en
ticketshop become a friend
El Sistema Belgium: Family Day / ReMuA

El Sistema Belgium & Brussels Philharmonic

Na een jaar van intensief repeteren, delen meer dan 50 Brusselse kinderen tussen de 8 en 12 jaar het podium met de muzikanten van Brussels Philharmonic: een bijzondere klap op de vuurpijl!

Het orkest van El Sistema Belgium bestaat dit jaar uit 50 leerlingen van basisscholen in Vorst (Sainte-Alène en Les Bruyères) en Brussel (Emile André en Baron Steens). Na de schoolbel duiken deze jonge muzikanten twee keer per week in de wereld van viool, cello, altviool en dwarsfluit. Ze oefenen in kleine groepjes, steeds onder de deskundige begeleiding van de ReMuA vzw muzikanten.

Maandelijks komen ze samen voor een orkestsessie, waar ze toewerken naar een schitterend hoogtepunt: het jaarlijkse eindejaarsconcert. Daar staan ze schouder aan schouder met Brussels Philharmonic op het grote podium van Studio 4 in Flagey, onder de bezielende leiding van Nathalie Muspratt.

Dit jaar trakteren ze ons op een duik in de sprookjesachtige wereld van Tchaikovsky's De Notenkraker, met pareltjes zoals De Dans van de Suikerfee en De Bloemenwals.

Met het project El Sistema Belgium geeft ReMuA vzw elk jaar duizenden kinderen de kans om op school en in hun buurt muziek te leren. “De repetities brengen jongeren samen rond een gemeenschappelijk artistiek project, en ondanks de obstakels bij de start ontstaat er steeds een warme band binnen de groep.” Maar het gaat verder dan alleen muziek: het is ook een les in burgerschap, uitwisseling, respect, en naar elkaar luisteren, met als kers op de taart: het plezier van samen muziek maken.

Flagey, Brussels Philharmonic, ReMuA