fr | en
ticketshop become a friend
Florestan Bataillie

Ligeti Deconstructed

Brussels Philharmonic, Florestan Bataillie

Alles in het leven van Florestan Bataillie staat in het teken van muziek! Hij is pianist, componist en een bevlogen verteller die maar wat graag zijn passie voor klassiek deelt met het publiek. Van aan de piano duikt hij sleutelwerken uit het repertoire in, fileert deze tot op het bot en geeft de luisteraars een unieke inkijk in leven en werk van geniale componisten.

8 jaar lang (1980-1988) werkte György Ligeti aan zijn pianoconcerto. Het werd een imposant, vijfdelig werk dat bol staat van de ritmische uitdagingen. Hij was in die periode de pianotechniek aan het heruitvinden met zijn eerste boek Etudes en die invloeden zijn duidelijk merkbaar in zijn concerto.

Zelf schreef hij er het volgende over: "In het Pianoconcerto presenteer ik mijn artistieke credo: ik toon mijn onafhankelijkheid van zowel de criteria van de traditionele avantgarde als van het modieuze postmodernisme. Muzikale illusies, die ik ook zo belangrijk vind, zijn voor mij geen doel op zich, maar een basis voor mijn esthetische houding. Ik geef de voorkeur aan muzikale vormen die meer een objectachtig dan een procesmatig karakter hebben. Muziek als 'bevroren' tijd, als een object in imaginaire ruimte dat door muziek in onze verbeelding wordt opgeroepen, als een creatie die zich werkelijk in de tijd ontwikkelt, maar in de verbeelding gelijktijdig in al haar momenten bestaat. De betovering van de tijd, het verdragen van het voorbijgaan ervan, het afsluiten ervan in een moment van het heden is mijn belangrijkste intentie als componist."

Je komt meer te weten over de historische context, de opbouw van dit werk en termen als polymetrie en 'aksak' hebben nadien geen geheimen meer. Of je nu al een kenner bent of gewoon nieuwsgierig: iedereen welkom en geen voorkennis vereist!

Flagey, Brussels Philharmonic


Je hebt misschien ook interesse in :