fr | en
ticketshop become a friend
Gare Maritime / C. Dardenne

Bezoek aan het Atelier van Philippe Vandenberg in Molenbeek en ontdekking van de Gare Maritime

Ontdek voor het concert een stukje Brussel!

De tekeningen en schilderijen van Philippe Vandenberg (1952-2009) stellen de mensheid krachtig aan de kaak. Ze zijn ontroerend, provocerend en dwingen ons tot nadenken. Het centrale thema is de worsteling van de mens met zichzelf en anderen, geobserveerd door de lens van de culturele, politieke en sociale geschiedenis. In de kunst van Vandenberg is deze strijd vaak kritisch, soms vol mededogen, maar altijd verbeeld in rijke kleuren en met een vleugje humor. In 2020 werd er tentoonstelling aan de kunstenaar gewijd in BOZAR.

Samen met Johannes Muselaers, collectiehoofd, ontdekken we het Molenbeekse atelier van deze geëngageerde kunstenaar. Het is een unieke kans om zich te verdiepen in zijn kunst en kennis te maken met de leefwereld en omgeving van Philippe Vandenberg.

Na dit bezoek worden we opgehaald door Kjell Keymolen, architect en gids, voor een rondleiding van de gerestaureerde monumentale en adembenemende Gare Maritime, een stad in de stad waar het nooit regent. De gigantische hallen zijn 175 meter lang en rusten op ranke gietijzeren pilaren met art-nouveau-elementen. Het station, werd gebouwd tussen 1902 en 1908 en was toen het grootste goederenstation van Europa. Architect Jan De Moffarts (JDMA) renoveerde dit gebouw samen met Bureau Bouwtechniek en Neutelings Riedijk Architects, bekend van oa. het MAS in Antwerpen, voegde er nieuwe elementen aan toe die er wonderwel in passen.

Flagey, Muntpunt, Brussels Philharmonic, Korei Guided Tours