fr | en
ticketshop become a friend
Ilja Leonard Pfeijffer / Stephan Vanfleteren

Een avond met Ilja Leonard Pfeijffer

Passa Porta – Flagey

Zijn vorige roman – Grand Hotel Europa – is goed op weg om een onverbiddelijke everseller te worden en daar is de volgende al: Alkibiades. Ilja Leonard Pfeijffer stelt zijn magnum opus over blinde ambitie en populisme aan u voor en gaat daarbij in gesprek met Ruth Joos.

Schrijver, dichter, theaterauteur…maar laat ons vooral ook niet vergeten: classicus. Met zijn nieuwe roman Alkibiades keert Ilja Leonard Pfeijffer terug naar zijn grote liefde: de klassieken. Hij brengt ons het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland.

Tien jaar na La Superba (Libris Literatuurprijs) en vijf jaar na Grand Hotel Europa is Ilja Leonard Pfeijffer terug met een monumentale, rijk gedocumenteerde historische roman.

Alkibiades was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn?

In Pfeijffers roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

Wie alvast wil kennismaken met Alkibiades kan terecht op https://www.alkibiades.nl 

Flagey, Passa Porta


Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, essays, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurgeschiedenis samen. In 2014 won hij de Libris literatuurprijs met zijn roman La Superba. Hij heeft internationaal naam gemaakt met een veertigtal boeken waaronder Grand Hotel Europa.

Patrick De Rynck (1963) is classicus, auteur, vertaler en recensent. Hij publiceerde boeken over de oudheid, schilderkunst en erfgoed. De Rynck werkt in Vlaanderen en Nederland samen met musea en cureerde in 2021 de expo Oog in oog met de Romeinen (Gallo-Romeins Museum in Tongeren). Hij beheert ook hic-nunc.be, de populaire website over hoe over hoe de oudheid mee ons leven bepaalt en beïnvloedt.

Ruth Joos (1976) presenteert De Ochtend op Radio 1. Voor Klara maakte ze Van A tot Z, een reeks auteursinterviews met o.a. Stefan Hertmans en Connie Palmen. Samen met Wilfried de Jong maakte ze voor VPRO het onvolprezen boekenprogramma Brommer op Zee.