fr | en
ticketshop become a friend
Bram Weijters / Thomas Geuens

Bram Weijters: Crazy Men

Bram Weijters Crazy Men is een avontuurlijke duik in vaderlandse jazzrock en fusion, vertrekkend van het cultalbum Here Comes the Crazy Man van Koen De Bruyne. Weijters verzamelde dan ook de ideale ‘Crazy Men’ rondom hem: stuk voor stuk zijn het topmuzikanten die elk op hun manier bezig zijn met fusies en cross-over van jazz binnen succesvolle groepen zoals Dans Dans, BRZZVLL, STUFF., Internal Sun…

De aanleiding voor dit bijzondere project is ‘Here Comes The Crazy Man’, een cultplaat uit 1974 van de hand van pianist Koen De Bruyne, die onlangs heruitgebracht werd. Koen De Bruyne was sessiemuzikant voor artiesten zoals Will Tura, Johan Verminnen en zijn broer Kris De Bruyne, maar in 1974 koos de toen 28-jarige Koen ervoor om zijn aandacht op eigen werk te vestigen. Het verbazingwekkende resultaat, ’Here Comes The Crazy Man’, is experimentele jazzrock van de bovenste plank.

In dit werk van de op 31-jarige leeftijd gestorven Koen De Bruyne vindt Bram Weijters de synthese van een ontzettend rijk muzikaal tijdperk. In de jaren ‘70 heerste namelijk een crossover-energie die bepalend zal blijken te zijn voor de klank van veel hedendaagse Belgische jazzmuzikanten. Marc Moulin (Placebo), Herbie Hancock, Michel Herr,… hun verwezenlijkingen zijn herkenbaar in bands als Stuff., BRZZVLL, SCHNTZL en Weijters’ eigen projecten. Met de strafste muzikanten van de huidige jazzscene in zijn rangen, gaat Weijters dit repertoire te lijf. Een eerste set zal de tijdsgeest van de jaren ‘70 verkennen, terwijl het tweede deel van hun concert een interpretatie van het integrale Here comes the Crazy Man  brengt.

Bram Weijters is een pianist en componist met de focus op eerlijke en creatieve muziek. Hij is actief in talloze jazz- en improvisatieprojecten, maar ook occasioneel terug te vinden in de hip-hop scene, bij singer- songwriters of alternatieve bands zoals Jerboa, Dez Mona, Winther, Mauro Pawlowski, … Hij heeft een zwak voor eigentijdse akoestische jazz, maar scheurt even graag op zijn Fender Rhodes over hippe, gebroken grooves.

Flagey, JazzLab Series

Introducing Bram Weijters' Crazy Men
Crazy Men by Bram Weijters
Jazz Station On Bruzz, Sunday January 28th 2018 : Focus On Tournai Jazz Festival