fr | en
ticketshop become a friend
Si tu étais dans mes images (Colpé)

Carte blanche aan Dérives

Le jour le plus court

Dit jaar, naar aanleiding van de promoactie voor de kortfilm op initiatief van de Franse Gemeenschap van België, krijgt het documentaire-atelier Dérives een carte blanche.

Dérives werd in 1977 opgericht door Jean-Pierre en Luc Dardenne, ter ondersteuning van de vrije en geëngageerde documentaire, inclusief hun eigen non-fictieproductie. Dat is dus lang voordat de Waalse filmmakers beroemd waren en prijzen wonnen, zoals we inmiddels weten. Studio 5 heeft sindsdien het genoegen gehad om talrijke documentaires van Dérives te vertonen, zoals Un été avec Anton, Héros sans visage, Le 4e mur, Rwanda la vie après, Trois journées d’août 1914 en weldra Chine 87, Les Autres. Deze keer stelt het atelier ons vier recente of nog onuitgegeven kortfilms voor.


Si tu étais dans mes images (Lou Colpé)
“7 december 2014 is de droevigste dag van de wereld. Wat heb ik gefilmd tijdens het jaar na die dag? Wat heb ik willen houden? Ben jij in mijn beelden?” (L. Colpé)

Mademoiselle Zallinger (Prunelle Rulens)
Een toneelavond. Achter de schermen, ver weg van de schijnwerpers en onzichtbaar voor de toeschouwers speelt mejuffrouw Zallinger de hoofdrol. 

Ma Fille Nora [My Daughter Nora] (Jasna Krajinovic)
De achttienjarige Nora is naar Syrië vertrokken om er te gaan vechten. Sinds die dag in 2013, toen de Syrische oorlog in haar huis in Brussel binnenviel, leeft haar moeder in angst en afwachting.

In vivo (Caroline Bonfond)
‘Terwijl mijn echtgenote zwanger is, doorzoek ik mijn privéarchief. Het is het begin van een introspectieve duik waarbij ik me afvraag wat voor vrouw ik ga worden.’ (C. Bonfond)


Flagey, Cinematek