Listen! Festival 2018

Listen Festival x Stroom x Crevette x Flagey

Openingsconcert

Op donderdag 29 maart 2018, aan de vooravond van een lang paasweekend, organiseert Flagey het openingsconcert van het Listen! Festival dat voor de derde keer plaatsvindt. Voor de gelegenheid werden het Belgische label Stroom en de Brusselse platenwinkel Crevette Records gevraagd om de avond te cureren. Het resultaat is een line-up die heen en weer slingert tussen de avant-gardistische elektronicaen ambient-scene van de jaren ’80 en ’90 en een aantal nieuwe, spannende projecten van vandaag.

Flagey, Listen Festival, Stroom, Crevette Records


De avond wordt geopend door de Brit Rapoon, het solo project van Robin Storey. De tot op vandaag actieve producer heeft een 70-tal albums op z’n naam staan. Zijn debuutalbum Dream Circle uit 1992 is een heerlijke fusion van Indische ragas, Afrikaanse times en experimentele klankkleuren en zou een spannende anticipatie worden van een carrière die al meer dan 20 jaar aan de gang is.

Roman Hiele en Milan Warmoeskerken gaan voor Listen Festival 2018 een unieke samenwerking aan. Ze studeerden samen aan de Kunsthumaniora en het Conservatorium te Antwerpen. Naast hun jazz curriculum aan het conservatorium (contrabas en gitaar) volgden ze elektronische compositie bij Joris De Laet (SEM). Na een jarenlange vriendschap en een gedeelde fascinatie voor elektronische muziek zal dit de allereerste keer zijn dat de twee de bühne delen met een gezamenlijke productie. Voor het gloednieuwe stuk "Anniversary" schrijven ze een elektro-akoestisch stuk voor trio, dat ze - hoe kan het ook anders - met een derde muzikant brengen.

Het Britse O Yuki Conjugate ontstond in 1982 in Nottingham, geïnspireerd door de post-industriële wave die destijds uit post-punk voortkwam. Vandaag bestaat de band 35 jaar en is het aan z'n vierde gedaante toe, met nog twee originele leden Andrew Hulme en Roger Horberry nog steeds actief. O Yuki Conjugate zou al snel de toen nog niet zo hippe ambient ambient sound beginnen verkennen, wat de band doorheen de jaren een groot publiek opleverde in de Verenigde Staten en het Europese vasteland. Hun concert in Flagey maakt deel uit van een live tour waarbij ze voor het eerst in 23 jaar weer op de planken staan en een nieuwe plaat is ook onderweg.

De Amerikaan Suzanne Kraft en de Brit Jonny Nash werken al drie jaar intensief samen aan muziek. Het resultaat was in Juni 2017 te horen op Melody As Truth, het label van Nash. Live experimenteerden ze al samen in 2016, tijdens een tour in Japan. Hun live performance is sterk geïnspireerd op hun studio set-up in Amsterdam, de plek waar hun dagelijks levens zich dicht bij elkaar afspelen en hun muzikale werelden in elkaar vloeien.

Om middernacht wordt de avond afgesloten in de bar met een staande aftershow van het Napolitaanse The Mystic Jungle Tribe. Dat drietal bezit als geen ander de esthetiek van het herinterpreteren van boogie, italo disco, proto house, new wave en zelfs jazz in een excentrieke, analoge en eigenzinnige versie.