fr | en
ticketshop become a friend
Imagine Tour / VRT

Imagine Tour in Flagey

Awtar Nergal, Saif Altaee, Nabeel Atraqchi & Rudi Vranckx

Enkele muzikanten uit Mosul (Irak) spelen in verschillende bezettingen de nummers uit hun diverse repertoire, van Arabisch geïnspireerde instrumentale muziek tot westerse covers uit de jaren tachtig. Tussendoor vertellen ze over het leven in Mosul en de uitdagingen die ze als muzikant moesten zien te overwinnen in een stad geregeerd door IS. Rudi Vranckx praat de avond aan elkaar.

Flagey, Canvas


Mosul, juni 2017. Rudi Vranckx bezoekt de muziekschool van Mosul. Die is na de doortocht van IS tot puin herleid. Twee muzikanten spelen Imagine van John Lennon op de gitaren die ze tijdens de bezetting door IS begraven hadden. Vlaanderen was geraakt en de Vranckxredactie werd overstelpt door berichten van mensen die hun instrument naar Mosul wilden opsturen.

In september vertrokken Rudi en z’n ploeg met een karrevracht instrumenten naar Mosul. Het werd een tocht met obstakels, maar de ontlading was groot toen de leerkrachten en leerlingen van de muziekschool de instrumenten konden uitpakken. Sindsdien klinkt er weer muziek in de straten van Mosul.

In mei komt een delegatie Iraakse muzikanten naar België. Ze zullen kennis maken met een aantal mensen die instrumenten geschonken hebben, ze zullen Brahim terugzien, die meegegaan is naar Mosul, ze zullen ons land bezoeken en ze zullen natuurlijk ook muziek maken. “Want muziek de taal van de wereld,” vindt muziekleraar Nabeel Atraqchi. “Het is een taal die iedereen verstaat.”

In het totaal zullen de muzikanten twee weken lang in België verblijven, van 1 mei tot 14, voor een tournee door Vlaanderen die hen o.a. ook nog naar Brussel (op het door VUB georganiseerde Difference Day) en Lier (LIERische Kunstenfestival) zal brengen. Maar vooral hopen ze de Vlamingen te ontmoeten die hen de muziekinstrumenten geschonken hebben waar ze nu op spelen.

Awtar Nergal