Créer sous les Bombes: Accords Brisés (Yvon Lammens)

Componeren onder de bommen: Gebroken akkoorden

Film + concert | De Eerste Wereldoorlog door de ogen van muzikant Georges Antoine

In 1914 woont de 22-jarige Georges Antoine in Luik, de eerste stad die bewust door de Duitse agressor wordt verwoest. Hij vecht als vrijwilliger aan de IJzer, maar wordt al tijdens de eerste maanden van de stellingenoorlog ziek.

Hij wordt overgebracht naar Saint-Malo en doet er alles aan om naar het front terug te keren. Verveeld en neerslachtig van het wachten begint hij te componeren: twee symfonische gedichten, Vendanges 1914 en Veillée d’arme, een sonate voor viool en piano, een klavierkwartet, melodieën...

In 1917 wordt hij weer ingelijfd. Hij neemt deel aan het succesrijke tegenoffensief en stapt in oktober 1918 de heroverde stad Brugge binnen. De overwinning is nabij … maar ook de ziekte keert terug. Op november 1918 sterft Georges Antoine "van uitputting" in een militair hospitaal even buiten het centrum van Brugge.

Een eeuw later vertelt het docudrama van Yvon Lammens over dit tragische lot. Het verhaal, gebaseerd op brieven van de componist, brengt de woorden van Georges Antoine samen met hun relevantie voor de 21e eeuw, via de eigentijdse kijk van de musici die zijn sonate en klavierkwartet weer tot leven hebben gebracht.

Na de filmvertoning wordt de sonate voor viool en piano van Georges Antoine uitgevoerd door Shirly Laub (viool) en Jean-Claude Vanden Eynden (piano).

Flagey, Cinémathèque de la Fédération Wallonie-Bruxelles