IDAY

Quand on n’a que l’amour

Hommage aan Brel door Alexonor | Ten voordele van IDAY en het onderzoek tegen malaria

IDAY viert zijn 10de verjaardag en herontdekt samen met de Belgische zanger Alex Houtart (Alexonor) de wereld van Jacques Brel.

Om dit te vieren, wordt er een grote benefiet-avond georganiseerd integraal ten voordele van het internationaal netwerk IDAY, waarvan de financiering bijna uitsluitend gebeurt door private schenkingen. De opbrengst van de avond zal gaan naar het onderzoek betreffende ARTEMISIA ANNUA, een plant die een cruciale rol speelt bij de bestrijding van malaria.

Een uitzonderlijk spektakel

Montmartre 1954
Juliette Greco is overweldigd door het magische talent van een jonge Belgische zanger die juist in Parijs aangekomen is… De artieste zingt « Les Hommes s’amusent comme des fous au dangereux jeu de la guerre » ("De mannen amuseren zich rot in het gevaarlijk spel dat oorlog heet"; uit ledtekst "Le Diable" van Jacques Brel), terwijl de oorlog in Algerije hét topic vormt in alle bars op de linkeroever van Parijs. Juliette besluit om dit lied over te nemen gedurende haar tournée, waarmee meteen de carrière van Jacques Brel is gelanceerd. Even later komt er opnieuw een lied uit met een heel krachtige tekst: « Quand on n’a que l’amour pour répondre aux canons et rien qu’une chanson pour convaincre un tambour »  ("Als men alleen liefde heeft als antwoord op het lawaai van de kanonnen en enkel een lied om een trommelaar te overtuigen"). Brel kent zijn eerste succes en vertrekt op tournée... gedurende 10 jaar.

IDAY kiest ervoor haar 10-jarig bestaan te vieren door dit epos te herbeleven en een onmogelijke droom te dromen met Alexonor, songwriter, tolk, brusselaar en openbaring van de Francofolies, favoriet van de Académie Charles Cros en Grote Prijs van de Alliance Française Internationale. Hij brengt Jacques Brel weer tot leven met zijn piano, zijn stem en prachtige verhalen.

Hoe deelnemen?

Wij hebben gekozen voor de Studio 4 in Flagey, een prachtig pareltje op gebied van architectuur en akoestiek, waar we 820 plaatsen hebben voor het publiek. Er is parking voorzien onder het Flageyplein.

Een buitengewoon project

IDAY international is een netwerk van burgerorganisaties van de Afrikaanse maatschappij bestaande uit reeds 587 organisaties, verspreid over 19 Afrikaanse landen. Dit is het enige netwerk dat spontaan ontstaan is op gebied van onderwijs. IDAY heeft als doel een kwaliteitsvol onderwijs te garanderen voor alle Afrikaanse kinderen en jongeren. Dit houdt daarbij in dat we ook trachten de gezondheidsproblemen van de kinderen aan te pakken, waarbij we vooral aan malaria denken maar ook aan darmparasieten. IDAY ontwikkelt sinds 2010 schoolmoestuinen met planten met niet alleen hoge voedingswaarden, maar ook geneeskrachtige kruiden, bv Artemisia Annua, heel belangrijk bij het bestrijden van malaria en darmparasieten.

Meer informatie over deze plant

  • In de scholen waar IDAY international in 2010 Artemisia Annua heeft geplant, is het schoolverzuim spectaculair gedaald, alsook de gezondheidskosten EN zijn de schoolresultaten veel verbeterd… Het IDAY-netwerk is een expert geworden in de materie.
  • Om deze plant tot een officieel en erkend middel tegen malaria te laten erkennen moet er een onderzoek gedaan worden, conform de internationale normen.
  • Onze campagne, alsook het wetenschappelijk dossier ingediend bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), is terug te vinden op de site : https://iday.org/en/education-and-health-school-gardens-and-kitchens/
  • Artemisia Annua wekt meer en meer interesse op bij de ministeries van gezondheid van de Afrikaanse landen omdat de traditionele medicatie meestal wantrouwig onthaald wordt door de bevolking en deze meestal ook zeer duur is
  • De minister van volksgezondheid van Rwanda heeft de mogelijkheden van deze plant ontdekt ingevolge ons bezoek van afgelopen maart in Kigali. Zij heeft eind juni op Twitter aangekondigd dat elke Rwandese familie een plant Artemisia Annua zou krijgen!

Elke 2 minuten sterft een kind aan malaria...Een plant kan hen redden!

De opbrengst van die avond gaat naar de financiering van het hoognodige onderzoek om de malaria te stoppen in Afrika.

IDAY

Documents