fr | en
ticketshop become a friend
Axelle Red, Djemila Benhabib, Sylvie Lausberg
Axelle Red, Djemila Benhabib, Sylvie Lausberg / Axelle Red, Djemila Benhabib, Jean-Pierre Latour

Lichaam en liefde

Debat in het Frans met Axelle Red, Djemila Benhabib en Sylvie Lausberg

Het lichaam van de gelovige wordt heen en weer geslingerd tussen het verlangen en de religieuze wet. Enerzijds wordt het verheerlijkt als drager van het goddelijke, anderzijds wordt het geminacht als brenger van verderf. Dit conflict vertaalt zich in eeuwenoude strenge religieuze geboden. Nochtans zijn erotiek, verlangen en seksualiteit overvloedig aanwezig in kunstwerken uit alle periodes. Werd de onderdrukking van het verlangen altijd al als een deugd beschouwd? In hoeverre mag een individu van zijn of haar lichaam genieten? En wat zijn de gevolgen hiervan voor onze vrijheid en waardigheid?

AXELLE RED

Zangeres Axelle Red, geboren in 1968, bracht haar eerste album uit toen ze 15 was. Aan de VUB haalde ze haar diploma rechten en al snel kreeg haar internationale carrière een politieke tint. Ze klaagt onder andere vrouwen- en kindermishandeling aan en is verbonden aan Unicef en Handicap International. In haar nieuwste album, "Exil," keert ze terug naar de liefde en de sensualiteit.

DJEMILA BENHABIB

Van Algerije tot Frankrijk en Canada, Djemila Benhabib laat zich het zwijgen niet opleggen. Integendeel, als essayist ijvert ze voor vrije meningsuiting, vrouwenrechten, secularisme en sociaal recht. De auteur, die zich in Algerije verzette tegen zij die het land wouden islamiseren ‘met vuur en bloed,’ ontving al meerdere prijzen voor haar politiek engagement rond jongeren, vrouwen en de pers.

SYLVIE LAUSBERG

Het engagement van historicus en psycho-analiste Sylvie Lausberg is overal in haar werk te vinden. Lausberg ijvert voor toegankelijke wetenschappelijke kennis voor een zo groot mogelijk publiek en gebruikt haar eigen vakmanschap om de huidige problematieken zo publiek mogelijk te maken. Ze is daarnaast directrice van het departement Studies & Strategie in het Centre d’Action Laïque, voorzitter van de Raad van Franstalige Vrouwen in België en lid van de Federale Raad voor Gelijke Kansen tussen man en vrouw.

Flagey, Le Soir, RTBF, ULB, VUB