fr | en
ticketshop become a friend
Faouzia Charfi, Anne Morelli, Thérèse Hargot
Faouzia Charfi, Anne Morelli, Thérèse Hargot / Odile Jacob, Anne Morelli, Thérèse Hargot

Lichaam en religie, de grote uitdagingen

Debat in het Frans met Faouzia Charfi, Anne Morelli en Thérèse Hargot

Het lichaam speelt een grote rol in de manier waarop religie de levenscyclus van de gelovige ritualiseert: van de geboorte en de overgang naar volwassenheid tot het huwelijk en uiteindelijk de dood. Daarnaast bepaalt religie ook heel wat andere aspecten van het leven, zoals seksualiteit, voeding, onderwijs en spirituele integriteit. Dit inleidende debat benoemt de grote vragen en uitdagingen die ontstaan door de verbondenheid van lichaam en religie.

FAOUZIA CHARFI

De carrière van Faouzia Charfi staat bol van haar engagement. Als Doctor in de Fysica vecht ze tegen de ondergang van wetenschap in Tunesië, waar het 'mirakel van de Koran' heerst. De voormalige Staatssecretaris voor Hoger Onderwijs roept vandaag nog steeds op tot een moderner onderwijs, tegen de Islamistische ideologie. In haar werk, waar ze al meerdere prijzen mee won, stelt ze kritische vragen over de relatie tussen wetenschap en religie.

ANNE MORELLI

De Belgische historica Anne Morelli is professor emeritus aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en gewezen directrice van het Centrum voor Religie en Secularisme (CIERL). Ze is gespecialiseerd in historische kritiek, geloofsgeschiedenis en de studie van minderheden. Een groot deel van haar werk gaat over de Italiaanse migratie.

THÉRÈSE HARGOT

De Belgische filosofe en seksuoloog Thérèse Hargot is gespecialiseerd in genderstudies. Ze houdt zich specifiek bezig met machtsverhoudingen rond de het vrouwelijk lichaam en de voortplanting. Daarnaast is ze in Frankrijk actief als consultant in emotionele, familiale en seksuele zaken en schrijft ze op haar blog ‘Chroniques philosophiques d’une sexuologue’ over thema’s als contraceptie, seksueel verlangen en neo-feminisme.

Flagey, Le Soir, RTBF, ULB, VUB