fr | en
ticketshop become a friend
Inna Shevchenko, Seyran Ates, Iman Humaydan
Inna Shevchenko, Seyran Ates, Iman Humaydan / Inna Shevchenko, Dorothee Deiss, Barbara De Munnynck

Het seculiere lichaam

Debat in het Engels met Inna Shevchenko, Seyran Ateş en Iman Humaydan

Seculiere samenlevingen hebben de invloed van de religie op het lichaam beperkt. Maar die autonomie is slechts schijn: het lichaam wordt onderworpen aan nieuwe voorschriften, die deze keer niet worden opgelegd door de religie maar wel door de markt. Door de terugkeer van de religieuze identiteit en de alomtegenwoordigheid van het kapitalisme – met een obsessie voor het uiterlijk – neemt de spanning tussen emancipatie en vervreemding vandaag opnieuw toe.

INNA SHEVCHENKO

Journaliste Inna Shevchenko, geboren in Oekraïne, staat aan het hoofd van de feministische organisatie FEMEN, waarmee ze in Oekraïne en Wit-Rusland demonstreerde tot ze het land moest verlaten. Ze vond asiel in Frankrijk waar ze haar strijd doorzet en FEMEN verder ontwikkelt als internationale beweging. Ondanks martelingen en moordpogingen gaat de activiste vastberaden door met het geven van lezingen en universitaire debatten.

SEYRAN ATES

Seyran Ates is een Turks-Duitse advocate, auteur, mensenrechtenactiviste en de eerste vrouwelijke imam van Duitsland. Ze zet zich in voor de verdediging van slachtoffers van geweld ten gevolge van religie en traditie in de islamitische landen, specifiek de Turkse en Koerdische vrouwen die lijden onder huiselijk geweld. Ze stichtte ook de progressieve Ibn-Rushd-Goethe moskee, waar ze mannen en vrouwen uitnodigt om in debat te gaan over geloof. Haar teksten gaan over de (on)gelijkheid tussen man en vrouw, de Islam en integratie.

IMAN HUMAYDAN

Iman Humaydan is een Libanese schrijver. Als voorzitter van het Centre PEN Liban verdedigt ze de vrijheid van meningsuiting voor Libanese schrijvers en intellectuelen. Haar boeken vertellen over geweld binnen familiale tradities, religie en oorlog, maar op een hoopvolle manier die bolstaat van kracht en de zoektocht naar betekenis.

Flagey, Le Soir, RTBF, ULB, VUB