fr | en
ticketshop become a friend
Anne Lacaton/Lacaton & Vassal

Anne Lacaton/Lacaton & Vassal

Lunch with an Architect

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.


Jean-Philippe Vassal en Anne Lacaton besloten in 1987 het architectenkantoor Lacaton & Vassal op te richten.

Beiden zijn bijzonder gevoelig voor het karakter van de projecten en locaties waaraan ze met hart en ziel werken. Hun belangrijkste doelstelling is niet om buitengewone architecturale creaties te verwezenlijken, maar om de woonfunctie centraal te plaatsen en samen met de context te gebruiken als uitgangspunt voor het project. Ze ontwerpen de ruimte met andere woorden van binnen naar buiten toe, en werken van de schaal van de woning naar de schaal van de stedelijke omgeving.

Bovendien hanteert het duo een filosofie waarbij wordt gewerkt met beperkte middelen, zonder daarom te vervallen in standaardarchitectuur zonder uitstraling. Integendeel: rekening houden met de middelen en kosten werkt volgens hen net stimulerend om slim te werk te gaan en met zo weinig mogelijk zo veel mogelijk te verwezenlijken.

De projecten van Lacaton & Vassal gaan van gezinswoningen en sociale huisvesting tot overheidsopdrachten. Enkele van hun meest in het oog springende verwezenlijkingen zijn het FRAC Nord-Pas de Calais, de uitbreiding van het Palais de Tokyo in Parijs, de École d’Architecture in Nantes, de transformatie van de Bois-le-Prêtretoren (sociale huisvesting, Parijs) en recent nog de Grand Parcwijk (sociale huisvesting, Bordeaux). Het kantoor is meermaals bekroond voor zijn creaties en mocht onder meer de Grand Prix National de l’architecture in ontvangst nemen, de Équerre d’argent en vooral de prestigieuze Mies van der Roheprijs (2019).

Flagey, F()rum