fr | en
ticketshop become a friend

Milhaud & Saint-Saëns

De kracht van zuiderse zon en magische ritmes: La création du monde & het 'Egyptisch' pianoconcerto.

Dit concert gaat wel door: zonder live publiek in de zaal, maar met een livestreaming. Deze vind je hier vanaf 20 maart januari om 20u. 


Wegdromen, naar bruisende plekken waar de zon de aarde verwarmt, zwoele melodieën uit een raam drijven en opzwepende ritmes mensen op straat lokken om te dansen. Dat is de kracht van muziek, de magie die ontstaat wanneer creatieve geesten - zoals Darius Milhaud en Camille Saint-Saëns - hun zintuigen op scherp zetten, hun indrukken bundelen met vakmanschap, en ons zo heerlijke nieuwe en zonnige muziek bezorgen.

Wegdromen op klanken uit Brazilië bijvoorbeeld, waar Darius Milhaud de Afro-Amerikaanse sound voor het eerst ontdekte. Later, in het koude New York, proefde hij van de ‘echte’ jazz en ging helemaal overstag voor de vrijheid in het ritme, de improvisaties, de blues. De opdracht om een nieuw spektakel-ballet te componeren kwam als geroepen, en voor La Création du Monde putte hij uit al die nieuwe indrukken. Voor het eerst werden jazzy ritmes en blue notes niet gebruikt als een exotische toets in een klassiek werk, maar als de verfrissende basis.

“The Creation of the World emerges not as a flirtation but as a real love affair with jazz.” - Leonard Bernstein

Ook Saint-Saëns hield van reizen onder de warme zon, en bedacht zijn 5de Pianoconcerto als een zeereis langs zuiderse plekken - waaronder Egypte, waar hij ontroerd werd door een Nubisch liefdeslied. Daarnaast duiken in dit concerto muzikale herinneringen op aan gamelanmuziek uit Indonesië, Balinese gong effecten en grillige Arabische ritmes - een uitdaging waarvoor de pianist enkele technische hoogstandjes uit zijn hoed moet toveren.

En dat is precies wat Nicholas Angelich als geen ander doet. Aangeboren talent (hij begon als vijfjarige) gaf hem een vroege start, maar het was zijn doorzettingsvermogen, scherp intellect en feilloze intuïtie die later voor de vele prijzen zorgden.

Flagey, Brussels Philharmonic