fr | en
ticketshop become a friend
Ictus / Christophe Urbain

The Unanswered Question

meesterwerken van het minimalisme

Drie instrumentengroepen schetsen in The Unanswered Question van de Amerikaanse componist Charles Ives een kosmisch landschap. Terwijl de strijkers het eeuwige zwijgen van de oneindige ruimte verklanken, vraagt een trompet zich af wat de zin van het leven is. Enkele houtblazers proberen een antwoord te formuleren, maar komen niet verder dan het ridiculiseren van de vraag.

Proverb en Tehillim zijn twee composities van de minimalistische componist Steve Reich waarin tekst een bijzonder belangrijke rol speelt. Waar in het werk Proverb zijn levenslange fascinatie voor de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein tot uiting komt, daar onderzoekt Steve Reich in het vierdelige werk Tehillim aan de hand van enkele psalmfragmenten zijn joodse wortels.

Voor zijn compositie The Sinking of the Titanic baseerde de Engelse componist Gavin Bryars zich op het verhaal dat de muzikanten die op de RMS Titanic de passagiers moesten vermaken, tijdens het zinken van het schip, gewoon bleven doorspelen. Gavin Bryars laat de strijkers de hymne die de muzikanten zouden hebben gespeeld, eindeloos herhalen. In toenemende mate bedelft hij deze melodie onder morsesignalen, vervreemdende klankeffecten en zelfs interviews van overlevenden. Zo lijkt het alsof de bandleden steeds verder wegzinken in de dieptes van de oceaan.

Flagey, Klarafestival, Brussels Philharmonic, Ictus


meer weten? volledig programma en achtergronden