fr | en
ticketshop become a friend
Stephen Bates/Sergison Bates

Stephen Bates/Sergison Bates

Lunch with an Architect

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.


Sergison Bates is opgericht in 1996 en is een van de voornaamste architectenbureaus in het Verenigd Koninkrijk.
Vanuit de kantoren in Londen, Zürich en Brussel werken zo'n dertig professionals aan grote stedelijke projecten overal in Europa.

Onder de lopende ontwikkelingen noemen we een reeks grootschalige woonprojecten in Antwerpen, Londen, München en Versailles, de creatie van een podiumkunstensite in Leuven en uiteraard de transformatie van de voormalige Citroëngarage tot het nieuwe cultureel centrum KANAL-Centre Pompidou in Brussel. De twee laatstgenoemde projecten dienen als katalysator voor de heropleving van de omliggende wijk.

De gerealiseerde projecten bestrijken alle typologieën, maar het bureau hecht grote waarde aan gebouwen met een woonfunctie. Het zoekt actief naar modellen om antwoorden te vinden op de sociaal-demografische ontwikkelingen van deze tijd. Dankzij zijn werk voor lokale overheden, woningbouwverenigingen en privéprojectontwikkelaars is het bureau als geen ander thuis in het beheer van de talrijke beperkingen die eigen zijn aan dit type bouwprojecten: ruimte, budget, regelgeving, eisen inzake duurzame ontwikkeling ...

Sergison Bates geniet ook erkenning om zijn expertise in de bouwkunst als ambacht. Het bureau experimenteert graag en stelt constructies voor die uitdrukking geven aan het karakter van de verschillende materialen en hun onderlinge wisselwerking.

Op het vlak van duurzaamheid stelt het bureau een holistische benadering voor: gebouwen moeten worden gezien als een reeks lagen, elk met haar eigen tijdsdimensie. De structuur moet de eeuwen kunnen doorstaan, maar de levensduur van de installaties, de interieurinrichting en de afwerkingen is onvermijdelijk veel korter. Een slim ontworpen gebouw moet kunnen worden geherconfigureerd en geherorganiseerd om te beantwoorden aan de veranderende gebruikswijzen en technologische innovaties.

Zijn benadering, die is gebaseerd op onderzoek en wordt ondersteund door het werk van academische partners, leverde het bureau prestigieuze prijzen op zoals de Erich-Schelling-Architekturpreis, de Heinrich-Tessenow-Medaille en meerdere RIBA Awards. Twee van de projecten zijn genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2022. Het werk van het bureau is uitgebreid tentoongesteld in Europa en de Verenigde Staten, met inbegrip van de Architectuurbiënnale van Venetië 2018. Een retrospectieve van 25 jaar werk, 'The Practice of Architecture', was recent te zien in het Museum im Bellpark in Kriens, Zwitserland. 

Flagey, F()rum