fr | en
ticketshop become a friend
Gacaca, vivre ensemble au Rwanda ? (Anne Aghion)

Gacaca, vivre ensemble au Rwanda ?

Anne Aghion | film + debat

In 1994, in minder dan drie maanden, worden 800.000 Rwandezen afgeslacht tijdens de genocide op de Tutsi-minderheid. Volg de eerste stappen in een van 's werelds gewaagde experimenten op het gebied van verzoening: de Gacaca (Ga-CHA-cha) rechtbanken. Deze nieuwe vorm van burgerrechtspraak, waarvan de oorsprong teruggaat tot de prekoloniale-traditie, is bedoeld om het land te verenigen na zijn donkerste periode in de geschiedenis. Acht jaar na de tragedie gaat de bekroonde documentairemaakster Anne Aghion voorbij aan de gebruikelijke interviews met politici en internationale hulpverleners, laat ze de statistieken voor wat ze zijn en komt ze rechtstreeks tot de emotionele kern van het verhaal, door één-op-één te praten met zowel overlevenden als vermeende moordenaars.

In deze krachtige, meelevende en inzichtelijke film, met bijna geen commentaar en uitsluitend gebruikmakend van origineel beeldmateriaal, legt ze van dichtbij vast hoe gewone mensen worstelen om een toekomst te vinden na een catastrofe.

Deze individuele verhalen helpen ons de belangrijkste problemen te begrijpen waarmee Rwandezen worden geconfronteerd in hun zoektocht naar waarheid en gerechtigheid en in hun pogingen om het onvergeeflijke te vergeven. Zullen de Rwandezen in staat zijn deze unieke weg van gerechtigheid te bewandelen, die hen in staat zou kunnen stellen een enorm proces van loutering en verzoening op gang te brengen? Als ze slagen in hun mix van traditie en modernisering, zouden de Gacaca-rechtbanken een model van gerechtigheid kunnen worden voor vele landen in de wereld.


De context van het evenement:

Dit evenement kadert in een nieuw opleidingsprogramma: le Certificat interdisciplinaire et interuniversitaire en justices transitionnelles - Des outils pour analyser et comprendre les justices transitionnelles par et pour les actrices et acteurs de terrain. Deze franstalige opleiding is een initiatief van de Université Libre de Bruxelles, de Université Catholique de Louvain in samenwerking met de NGO RCN Gerechtigheid & Democratie . De vertoning van de film "Gacaca, revivre ensemble au Rwanda?” van Anne Aghion (2002) vormt de start van 3 weken college in België van het opleidingsprogramma.

Deze filmvertoning wordt mogelijk gemaakt met de steun van België partner in ontwikkeling.