fr | en
ticketshop become a friend
The Jump (Giedre Zickyte)

The Jump

Giedrė Žickytė

Voor de kust van Martha's Vineyard waagde in 1970 de Litouwse zeeman Simas Kudirka een wanhopige sprong naar de vrijheid van zijn Sovjet-vissersboot naar een Amerikaanse patrouilleboot. De Amerikanen gaven hem echter terug. Het leidde tot misschien wel de grootste politieke beroering van de Koude Oorlog.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen, zeldzame archiefbeelden en een dramatische reconstructie door de ondertussen 90-jarige overloper zelf, neemt regisseur Giedré Žickyté ons mee op een reis die alle verbeelding tart en die van deze man een symbool maakte voor vrijheidszoekende vluchtelingen overal ter wereld.

Met de huidige oorlogssituatie in Oekraïne in het achterhoofd is het verhaal van deze film vandaag de dag relevanter dan ooit tevoren. Het is de reden waarom deze film wordt vertoond in de week van 14 juni, de Litouwens Dag van Rouw en Hoop, wanneer het land de massadeportaties van zijn landgenoten door de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenkt.

Flagey, Ambassade van de Republiek Litouwen bij het Koninkrijk België, Kaunas - Culturele Hoofdstad van Europa 2022, Lithuanian Culture Institute


Winnaar van 8 internationale awards, waaronder ‘Audience Prize’ op Docville, in Leuven (voorjaar 2021)
THE JUMP is een Litouwse kandidaat voor de Oscars 2022 Beste Documentaire.

The Jump (2020) I Official Trailer I MetFilm Sales