fr | en
ticketshop become a friend
Karen Kamensek / Denise Biffar

The Elements

Brussels Philharmonic, Karen Kamensek, Eline Groslot

De vier natuurelementen inspireren en intrigeren. Aarde, lucht, vuur en water - ze zijn overal rondom ons, permanent aanwezig en tastbaar, maar ook vol mysterie en geheimen. De musici voeren de muziek uit, verbonden met het aardse. Philip Glass vertaalt het vuur van de snelheid van het licht in The Light, Geoffrey Gordon stopt de wind als adem van God in zijn harp concerto, en Claude Debussy brengt La Mer in al haar gedaantes tot leven. In vele religies, zoals de Tibetaanse, komt er een vijfde element bij, dat alles samenbrengt en de inspiratie was voor Vajrayāna van Camille Pépin.

Vajrayāna of Ether is die allesomvattende staat van evenwicht en kalmte. Vajrayāna is gebaseerd op de vijf elementen, met voor elk element een eigen muzikaal motief én een ritme dat de hartslag van de natuur symboliseert.

Een eerbetoon aan die natuur en de wetenschappers die haar geheimen bestuderen is The Light van Philip Glass. “Een muzikaal portret van Albert A. Michelson en Edward W. Morley, die in 1887 met hun experimenten de snelheid van het licht ontrafelden, maar ook een portret van een historische kantelpunt en de geboorte van de moderne wetenschap.”

Eolian van Geoffrey Gordon is geïnspireerd door The Eolian Harp van de Engelse dichter Samuel Taylor Coleridge uit 1795, een erg expressief en persoonlijk contempleren over de mens, zijn verhouding tot de natuur en het goddelijke. De harp brengt de wind - de adem van God - tot leven.

In La Mer toont Debussy zich meester van de suggestie: hij schildert geen exact portret van de zee, maar roept een atmosfeer op. Vluchtig, verglijdend - met dreigende wolken, opspattend water en wind die een zilte waas boven het wateroppervlak trekt.

Flagey, Brussels Philharmonic


Je hebt misschien ook interesse in :