fr | en
ticketshop become a friend
maison de Hankar

De Japanse invloed op Art Nouveau, met bezoek aan het huis van Hankar

Op zoek naar de Japanse invloeden op de Art Nouveau in Brussel | Ontdek voor het concert een stukje Brussel!

Na eeuwen van isolatie opende Japan opnieuw haar grenzen in 1854 - en de westerse kunst- en architectuurwereld raakte er meteen van in de ban. Kunsthandelaar Samuel Bing richtte in 1888 het tijdschrift ‘Le Japon Artistique’ op, en omschreef de Japanse kunst als een ‘Art Nouveau’.

Onder invloed van de oosterse kijk op de natuur ontwikkelden zich twee architectuuropvattingen binnen de ontluikende Belgische Art Nouveau: enerzijds de aanhangers van een totaalkunst die alles omvattende architectuur ontwierp naar het voorbeeld van wat de natuur voor de mens betekent. De organische interieurs van Victor Horta dompelen ons op die manier in een universum onder.

Anderzijds waren er architecten zoals Hankar die erkenden dat de mens slechts een van de vele elementen van deze natuur is. Deze nederigheid en bescheidenheid zetten hen ertoe aan om al het overtollige uit hun architectuur te weren.

Tijdens een boeiende wandeling door de Louizawijk langs huizen van beide architecten, gaan we op zoek naar de Japanse invloed op de Art Nouveau. We bezoeken ook het huis dat Hankar voor zichzelf ontwierp, en waar hij zelf ook woonde - en ook hier zijn de Japanse invloeden duidelijk te zien.

De stadstour is afgelopen om 17u30. Nadien kan je naar het concert 'met Brussels Philharmonic in Flagey: 'Mozart & Mahler 5'. We hebben een voordelig combiticket voor de stadstour en het concert. 

Flagey, Muntpunt, Brussels Philharmonic, Korei Guided Tours


Je hebt misschien ook interesse in :