fr | en
ticketshop become a friend
Klarafestival 2024

Klarafestival 2024

Crossroads

‘Ik sta op een kruispunt en probeer midden in het verkeer te blijven staan, waar stijlen en generaties elkaar kruisen, ontmoeten, met elkaar botsen, en vanuit die ontmoeting opnieuw hun eigen weg volgen.’
— Claron McFadden 

Crossroads: dat woord kwam al bij de eerste gesprekken met festivalartiest Claron McFadden opborrelen. In haar carrière stromen immers de meest uiteenlopende muzikale werelden samen. McFadden is wereldberoemd als operazangeres in hedendaags en eeuwenoud repertoire en slaat als maker vaak de brug naar het theater. Van thuis uit kreeg ze gospel en funk ingelepeld, maar ook Woody Guthrie en de Beatles. En hoewel ze een klassieke opleiding genoot, laveert ze even graag tussen jazz en vrije improvisatie.

‘Crossroads’ is niet alleen een sprekend beeld; er gaat ook een interessante symboliek van uit. Als je aan een kruispunt komt, heb je de vrijheid om eender welke richting uit te gaan. Maar net die speelruimte dwingt je om een keuze te maken en een pad in te slaan. Zelfs eeuwenoude mythen beschrijven kruispunten als een soort tussen-plaats: je bent noch hier, noch daar. Voorbij het kruispunt dient zich onherroepelijk een andere wereld aan, waarvan je vooraf nooit zeker weet hoe die eruitziet. Daarvoor moet je de oversteek maken.  

Met Claron McFadden als gids verkennen we enkele kruispunten van en met de traditionele, West-Europese kunstmuziek. Zo creëert ze een voorstelling in de vorm van een radioprogramma rond de beruchte vaudevillian Ada ‘Bricktop’ Smith, die in de jaren twintig van de vorige eeuw het Parijse nachtleven wakker schudde. Daarnaast slaat McFadden de handen in elkaar met de volgende generatie: samen met studenten van de conservatoria van Brussel en Gent cureert ze een happening rond Gavin Bryars' iconische compositie Jesus' Blood Never Failed Me Yet. Tot slot duikt ze samen met Ensemble TaCTuS in het oeuvre van David Lang.


Klarafestival is de jaarlijkse afspraak met muzikale toppers ! Geniet twee weken van tot de verbeelding sprekende solisten en orkesten die klassiek, jazz en hedendaagse creaties in Flagey laten weerklinken.

Programma