fr | en
ticketshop become a friend
Aimez-vous Schönberg ?

Aimez-vous Schönberg ?

Festival pass 'Aimez-vous Schönberg ?': 150€


Dit jaar vieren we de 150ste geboortedag van Arnold Schönberg, een muzikaal visionair die de eigenheid van de tijdsgeest vatte. Geworteld in de romantiek, ontwikkelden zijn muzikale ideeën zich tot een essentieel onderdeel van het twintigste-eeuwse repertoire.


Arnold Schönberg, een muzikaal visionair geworteld in de romantische traditie, geloofde dat hij de muzikale perceptie kon veranderen en dat luisteraars zijn melodieën zouden neuriën op straat. Daarvan was hij zijn hele leven overtuigd.

Het festival eert deze uitzonderlijke persoonlijkheid, zijn veelzijdige werk en de nauwe banden die hij had met tijdgenoten, schrijvers en componisten.

De poëten van toen spraken duidelijk tot Schönbergs verbeelding. Verklärte Nacht is geïnspireerd op een gedicht van Richard Dehmel, en Pierrot lunaire en Das Büch der Hängenden Gärten nemen de verzen over van Albert Giraud en Stefan George. Met Julien Libeer aan de piano vertolkt Samuel Hasselhorn voor die laatste de landelijke dromen van een jonge prins.

Maar hij had ook een diepgaande kennis van de componisten voor hem en van zijn tijdgenoten. Het festival spiegelt bijvoorbeeld Verklärte Nacht aan de Nocturnes van Claude Debussy. Schönbergs Presto in C voor strijkkwartet staat naast Antonín Dvoráks Amerikaans Kwartet, Sylvia Huang toont de rode draad tussen Schönbergs Fantasie voor viool en piano en César Francks Sonate voor viool en piano, en Daan Vandewalle presenteert werken voor piano van de pijlers van de Tweede Weense School: Alban Berg, Anton Webern en uiteraard Arnold Schönberg.

Schönberg ligt ons alvast nauw aan het hart. En na het festival misschien ook bij u?


INTERVIEW | een gesprek met Patrick Leterme | Aimez-vous Schönberg ?

Programma