fr | en
ticketshop become a friend
Dumbo (Disney, Sharpsteen)

Disney Classics

Geen betere tijd dan het Kerstseizoen en geen betere plek dan de filmzaal om een aantal klassiekers uit Disney's droomfabriek te (her)ontdekken.

Disney's langspeelfilmdebuut, Sneeuwwitje en de zeven dwergen is ondertussen tachtig jaar oud en heeft niets van zijn toverkracht verloren. Chaplin was fan, en Eisenstein sprak zelfs van "de beste film ooit". Walt Disney's persoonlijke favoriet was Dumbo (1941), een lowbudgetproductie over een gepeste circusolifant die afklokt op 64 minuten en een memorabel psychedelisch roze-olifantenballet bevat. Alle registers werden opengetrokken voor Doornroosje (1958), met de mooiste en meest gedetailleerde achtergrondanimatie uit het precomputertijdperk. Zie het ziekelijke groene schijnsel van Maleficent, in combinatie met de betoverende score gebaseerd op Tsjaikovski's ballet, en huiver.

De tegenvallende box-officeresultaten van Doornroosje en de uitvinding van de kopieermachine noopten Disney tot een ietwat meer schetsmatige animatie voor 101 Dalmatiërs (1961). Walt Disney hield niet zo van de nieuwe look, wat niet belet dat dit verhaal over een spectaculaire dognapping door de aan bont verslaafde Cruella De Vil hoogst charmant, meeslepend en ontroerend blijft.

Dat Disney ook uitblonk in de combinatie van live action en animatie bewees Mary Poppins (1964), een van de succesvolste musicals ooit, met een verrukkelijke Julie Andrews en een onvergetelijk schoorsteenvegersballet. Auteur P.L. Travers haatte de film overigens, wegens sentimenteel en silly. Ook Rudyard Kipling had waarschijnlijk vreemd opgekeken bij het zien en horen van The Jungle Book (1967); Walt Disney raadde zijn scenaristen en tekenaars aan het boek niét te lezen, om zo vrij en onbevangen mogelijk te blijven. Het resultaat is ongetwijfeld de meest swingende Disney, vol heerlijke Dixielandmuziek en dansende beren en orang-oetangs. Walt Disney maakte het succes van The Jungle Book helaas niet meer mee; hij stierf tijdens de productie, en de Disney Studios zouden zonder hun leidsman nog enkele donkere jaren tegemoet gaan.

In samenwerking met CINEMATEK

Programma