fr | en
ticketshop become a friend
Chacun son cinéma (Moretti)

Jean-Pierre en Luc Dardenne (Deel 3)

In Dans l'obscurité (2007), de bijdrage van Luc en Jean-Pierre Dardenne aan de compilatiefilm Chacun son cinéma, snijdt de ontroering van een filmtoeschouwster een Bressoniaanse pickpocket de pas af. De liefde voor cinema druipt letterlijk van de wangen van Émilie Dequenne, en die liefde is, samen met de liefde voor de worstelende mens, de motor van de broers Dardenne, die de meesterwerken aan mekaar blijven rijgen. Le Gamin au vélo, opus 8, uit 2011, over een ontketende jongen die zozeer naar vaderliefde hunkert dat hij de liefde van zijn reddende engel niet ziet, is een sprookje met scherpe randen en bewijst de gave van het regisseursduo om onervaren, ongepolijst acteertalent (de 12-jarige Thomas Doret) te laten schitteren naast een gevestigde waarde als Cécile de France.

Empathie en compassie staan ook centraal in Deux jours, une nuit (2014), waarin Sandra (Marion Cotillard) twee dagen en één nacht krijgt om haar collega's ervan te overtuigen af te zien van een bonus van 1.000 euro, om zo haar ontslag ongedaan te maken. Superster Cotillard, die voor de gelegenheid écht uit de buurt van Seraing lijkt te komen, zet één van de meest fragiele Dardenne-heldinnen neer, en belichaamt zo een ode aan de menselijke veerkracht ten opzichte van een cynisch soort kapitalisme.

La Fille inconnue (2016) voert opnieuw een jonge vrouw met een missie op: een dokter (Adèle Haenel) gaat op zoek naar de toedracht achter het verdachte overlijden van een vrouw voor wie ze na sluitingstijd niet opendeed. Het blijkt om een zwarte vrouw zonder papieren te gaan. Van whodunit evolueert de film naar een typische Dardenne-fabel, waarbij je je afvraagt of het slachtoffer een symbool is voor zoveel migranten die tegen gesloten Europese deuren aanbotsen.

In samenwerking met CINEMATEK

Programma