fr | en
ticketshop become a friend
Schubert Days

Schubert Days

Hoe beter de 19de-eeuwse componist Franz Schubert huldigen, dan met een lang muzikaal weekend? Brussels Philharmonic, Danish String Quartet, Paul Lewis, Julien Libeer, Sergei Redkin, Samuel Hasselhorn, muzikanten van de Koningin Elisabeth Muziekkapel... brengen een selectie uit hun lievelingswerken van Schubert.


Klik hier om het PROGRAMMABOEKJE van het festival te raadplegen.Franz Peter Schubert - 1 m 56, brildrager, bijnaam ‘champignon’ - had twee grote liefdes.

Voor alles natuurlijk, de muziek. Hij beschikte over een onuitputtelijke bron van inspiratie, maar raakte vroegtijdig opgebrand door de gevolgen van syfilis. Zijn kunstenaarsleven was een intense, koortsachtige hallucinatie waaraan meer dan duizend werken ontsproten. Honderd jaar voor er sprake was van subsidies riep Franz op een dag uit dat de staat hem zou moeten betalen om te componeren: daarvoor was hij op deze wereld gekomen.

Maar dan was er ook Schubert, de bohemien, de vrijgezel, die ondanks zijn werkijver, evenveel voor zijn vrienden leefde als voor zijn muziek. In zijn dromen componeerde hij niet voor God zoals Bach dat deed, noch voor prinsen zoals Mozart. Evenmin wilde hij geschiedenis schrijven zoals Beethoven. Zijn ideale en échte publiek waren zijn vrienden. Zijn zolderkamer was zijn dagelijks theater.

Dit is wellicht wat zijn muziek dat spontane zelfvertrouwen geeft, dat rusteloze mijmeren, die naïeve vreugde met toch altijd het tragische zoekende: het zwerven, de eenzaamheid, de dood.

Daarom is de Schubertiade misschien wel het ideale concert: een plaats waar de dingen gespeeld worden zoals ze gezegd worden - eenvoudig, fijn, openhartig. Dit is in ieder geval de sfeer die we deze Schubert-dagen willen meegeven. Kom en hef mee het glas op deze eeuwige dertiger, deze vroegrijpe wijze man, de beste componist. Van 12 tot 16 oktober zal Flagey zijn salon zijn.

Julien Libeer – Cocurator van de Schubert Days.


Kom in de festivalstemming met deze speciale playlist op Spotify

Programma