Ronde tafel : Het uitschrijven van een scenario
Festival Filmer À Tout Prix / Ontmoetingen
Ondanks sommige vastgeroeste ideeën omtrent het genre van de documentaire dient zijn scenario wel degelijk aan een aantal specifieke eisen te voldoen. Vooreerst is er de creatieve fasede fase van het schrijven zelf-, gevolgd door de pre-productie, de opnames en uiteindelijk de montage. Tijdens gans dit proces worden ideeën uitgewisseld in ateliers en met de producenten. En natuurlijk is er ook het “treatment” en moet het uiteindeli- jke scenario naast de inhoud ook de gangbare regels van de vormgeving naleven.
Een tweede fase gaat om de haalbaarheid van het project. Kan men de nodige financiële middelen bekomen van comités en/of televisiezenders, en moet het scenario hiertoe aangepast worden aan hun commerciële normen ? Niet zelden staan deze immers weigerachtig tegenover vernieuwing en diversiteit ten voordele van mainstream. De filmmaker moet zelf beslissen in welke mate hij zijn vrijheid wil behouden en hoeveel tijd hij meent nodig te hebben voor het verwezenlijken van zijn project.
De ronde tafel brengt scenaristen, producenten, leden van de comités en televisiezenders en kijkers samen om hun verschillende visie op het genre van de documentaire uit te wisselen en duidelijkheid te bekomen omtrent de rol van het scenario.
1. Een documentaire schrijven
Aan de schrijvers van documentaires : hoe belangrijk is het scenario bij het uitwerken van een project? Welke verschillende benaderingswijzen zijn er? Hoe verhouden fictie en documentaire zich tegenover elkaar? In welke mate dient een documentaire gedramatiseerd te worden en onverwachte wendingen in te bouwen? Hoe kan het bestuderen van fictie hierbij nuttig zijn, zowel vormelijk als inhoudelijk ?
Aan de ateliers en producenten : welke functie hebben zij bij het totstandkomen van een scenario?
2. Opnames en montage
In welke mate wordt het scenario herschreven tijdens de opnames? Welke rol speelt het scenario nog tijdens de opnames en montage? Welk nut heeft het bijvoorbeeld voor de cameraman en geluidstechnicus tijdens de opnames? En hoe kan het geschreven scenario bi- jvoorbeeld nog het ritme en het gebruik van een off-voice bepalen tijdens de montage?
3. Hoe geldelijke middelen bekomen?
Het indienen en ontvangen van een dossier: welke documenten moet een dossier bevatten? Wat is de definitie van een “goed” dossier? Kunnen sommige documenten later toegevoegd worden? Verlenen de comités de schrijver van documentaires genoeg tijd en vrijheid in het benaderen van zijn onderwerp? Of moet hij bepaalde hoekjes afronden -met andere woorden zijn creativiteit beknottenteneinde hun goedkeuring te bekomen ?
Aan de financierders (comités, televisiezenders): wat verwachten zij van een schrijver van documentaires? Aan welke specifieke eisen moeten de ingediende dossiers voldoen ?
Panelleden : Laurent Van Lancker, Sébastien Andrès, Cyril Bibas, Véronique Pacco, Wilbur Lebegue, Yaël André, Manu Riche, Javier Packer-Comyn.
Flagey, Filmer A Tout Prix, Gsara