Impressions de Pelléas

Sinds de creatie in 1902 van de enige opera van Claude Debussy - Pelléas et Mélisande - zijn reeds tonnen inkt gevloeid over dit meesterwerk. Maar zei Debussy zelf niet : "La beauté d'une oeuvre d'art restera toujours mystérieuse, c'est à dire qu'on ne pourra jamais exactement vérifier 'comment cela est fait' " ?

Met woorden kunnen we misschien wel het toneelstuk omschrijven dat Debussy inspireerde : Pelléas et Mélisande van Maurice Maeterlinck werd gecreëerd in 1892 en is één van zijn symbolistische stukken, die hij zelf omschreef als een 'théâtre de l'âme'. Maeterlinck zocht een waarheid áchter het zintuiglijk zichtbare, en schilderde daarvoor menselijke voorgevoelens en mysterieuze natuurkrachten tegen een legendarische achtergrond (in 'Pelléas' is dat het koninkrijk 'Allemonde'). Deze natuurkrachten (zoals de liefde en de dood) worden in zijn tekst gesuggereerd door symbolische beelden als bijvoorbeeld een woud of een fontein. De auteur zocht hiermee naar een uitdrukking van de 'menselijke essentie'.

Marius Constant - intiem vertrouwd met het werk van Debussy en tevens de opvolger van Olivier Messiaen in de 'Académie des Beaux Arts' - schreef in 1983 een Pelléas et Mélisande Symphonie van een klein half uur, waarin Debussy's orkestrale interludes ingenieus aaneengeschakeld worden. En in 1992 publiceerde hij Impressions de Pelléas : een ingekorte versie  (95' ipv 150') van de volledige opera, gebracht door zes zangers en twee pianisten. De vijf actes heeft Constant met grote finesse samengebald tot één intense stroom muziek - door het schrappen van enkele scènes, een flink aantal coupures en enkele minimale verschuivingen van muzikaal materiaal. Als scènebeeld suggereerde hij het volgende : "On est dans un salon 'début de siècle' (...) C'est l'image proustienne de la célèbre photographie qui montre Debussy au piano, entouré de ces amis." Debussy speelde inderdaad tijdens de ontstaansperiode van 'Pelléas' regelmatig fragmenten voor zijn vriendenkring. In deze kamermuzikale versie worden wij als luisteraar én uitvoerder onwillekeurig sterk meegesleept naar de oorsprong en de essentie van Debussy's meesterwerk : een 'musique de l'âme' waarin we allemaal onze eigen Mélisande, Pelléas, Arkel, Geneviève, Yniold én Golaud kunnen herkennen.

Flagey, Klarafestival

In het kader van

Klarafestival 2018