fr | en
ticketshop become a friend
David Chipperfield | Lunch with an Architect

David Chipperfield

Lunch with an Architect

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.


David Chipperfield is de ontwerper van een aantal van 's werelds meest prestigieuze culturele en commerciële projecten. Van de uitbreiding en opfrissing van het Neues Museum in Berlijn (2009) en het Saint Louis Art Museum in Missouri (voltooid in 2013) tot zijn recente ingrijpende omvorming van het Burlington House en de aangrenzende Burlington Gardens van de Royal Academy in Londen tot één aaneengesloten cultuurcampus.

David Chipperfield geniet grote bekendheid door zijn prestigieuze culturele projecten, maar houdt zich echter ook bezig met meer 'alledaagse' opdrachten. De Londenaar staat achter een architecturale cultuur op basis van waarden als eruditie, verantwoordelijkheid en bespiegeling.

Hij weerstaat de verleiding om flamboyante architecturale statements te maken en lijkt met zijn plastische, vaak ingetogen interventies een bijzonder doeltreffende manier gevonden te hebben om de functie en het gevoel van de oorspronkelijke gebouwen gevoelig te verbeteren. Architectuur hoort niet op zich te bestaan. De enige reden voor een bestaan los van al de rest is tot meerdere eer en glorie van de architect.

Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn beheersing van eenvoud en zijn uitgekiende gebruik van ruwe materialen. Hoewel zijn nieuwbouwprojecten de 'bling' van zijn collega-toparchitecten missen, belichamen ze door hun vorm, materiaalgebruik en karakter de kwaliteiten en doelstellingen van hun locatie, waardoor ze bijzonder geliefd en populair zijn bij zowel de lokale bevolking als bezoekers (het Turner Contemporary in Margate en het Hepworth Wakefield zijn mooie voorbeelden).

Chipperfield heeft vestigingen in Berlijn, Londen, Milaan en Sjanghai. Hij zegt niet neen tegen grote luxekantoorgebouwen en -appartementen, maar munt uit met cultureel en historisch gevoelige projecten, zoals de kapel en het bezoekerscentrum van het Inagawa-kerhof in het Japanse Hyogo (2017). Momenteel is hij volop bezig met de aanpassing van Mies van der Rohes Neue Nationalgalerie in Berlijn, die in 2020 opnieuw de deuren opent.

Flagey, F()rum