fr | en
ticketshop become a friend
Shostakovich
Shostakovich / Wouter Van Vaerenbergh

Brussels Philharmonic

Shostakovich 10

Michail Jurowski stamt uit een oude Russische familie waar muziek al generaties lang door de aderen stroomt: vader componist, grootvader dirigent – en intussen zetten zijn kinderen de traditie verder. In het Moskou van zijn jeugd waren de grote componisten kind aan huis, en Dmitri Shostakovich was een echte vriend van de familie. Hij had met Michail geregeld intense gesprekken over muziek en dikwijls zaten ze samen aan de piano vierhandig pianowerk te spelen. Geen toeval dus dat Michail Jurowski vandaag tot één van de toonaangevende Shostakovichvertolkers wordt gerekend.

In 1953, Jurowski was nog maar 8, ging de 10de Symfonie van Shostakovich in première: de eerste die hij schreef na een periode waarin hij uit protest maar weinig grote composities schreef. In februari 1948 was hij door het Sovjetregime immers nog maar eens gebrandmerkt als ‘krankzinnig somber en neurotisch’ en ‘tegennatuurlijk voor de Sovjetburgers’. Alle opnamen van zijn werk moesten worden vernietigd en alle partituren werden herzien. Pas na de dood van Stalin pakte Shostakovich ‘bevrijd’ de symfonische draad weer op, met wat voor velen als zijn absolute symfonie wordt beschouwd: de 10de.

Voordat je ’s avonds geniet van een concert met Brussels Philharmonic, kan je in de namiddag een boeiende stadstour maken in Brussel met een gids van Korei. Je kan de stadstour en het concert combineren aan een voordelig tarief. Voor dit concert op 16 november is er de stadstour 'Ontdek Brussel: La Loge'. Ontdek hier het combiticket!

Flagey, Brussels Philharmonic


Je hebt misschien ook interesse in :