fr | en
ticketshop become a friend
Shostakovich
Shostakovich / Wouter Van Vaerenbergh

Brussels Philharmonic, Mischa Maisky

Berlioz: Symphonie fantastique

Hector Berlioz hoort zonder twijfel bij de meest originele en innovatieve musici uit zijn tijd: met zijn Symphonie fantastique ontpopte hij zich tot pionier van de programmamuziek, gaf hij een nieuwe invulling aan het begrip orkestratie, en introduceerde hij het concept van de ‘idée fixe’. Onder meer dankzij dit terugkerend muzikaal motief, dat de geliefde uit het verhaal een stem geeft, werd zijn Symphonie fantastique een van de meest dramatische en spannendste uit de negentiende eeuw.

De volledige naam van het werk was oorspronkelijk Épisode de la vie d’un artiste, symphonie fantastique en cinq parties. Met zijn eigen onbeantwoorde liefde voor een aantrekkelijke actrice als pijnlijke inspiratiebron, creëerde Berlioz een intens persoonlijk orkestwerk over een gevoelige jonge kunstenaar die wordt afgewezen door zijn droomvrouw.

Een fatale dosis opium moet een einde maken aan zijn hartzeer, maar de drugs nemen de jonge man mee op een reis doorheen hallucinante dromen – en laten hem uiteindelijk geloven dat hij zijn geliefde heeft vermoord. Berlioz vertelt het verhaal tot in het kleinste detail, en maakt woorden overbodig dankzij zijn magistrale muziek. 

Voordat je ’s avonds geniet van een concert met Brussels Philharmonic, kan je in de namiddag een boeiende stadstour maken in Brussel met een gids van Korei. Je kan de stadstour en het concert combineren aan een voordelig tarief. Voor dit concert op 21 maart is er de stadstour 'Ontdek Brussel: Usquare'. Ontdek hier het combiticket

Flagey, Brussels Philharmonic


symphonie fantastique (brusselsphilharmonic.be)


Je hebt misschien ook interesse in :