Coronavirus in België: Flagey sluit de deuren voor het publiek voor onbepaalde duur. Meer informatie
Le crayon entre les dents “Jean-Marc Reiser” (Jean-Pierre Berckmans)

Hors-texte “La caricature d’aujourd’hui” + Le crayon entre les dents “Jean-Marc Reiser”

Sonuma | De Audiovisuele Archieven

De terroristische aanslagen in Parijs van januari 2015 hebben ons op brutale wijze het beroep van karikaturist in de schijnwerpers geplaatst. Terwijl de satirische krant Charlie Hebdo op het punt staat zijn 50ste verjaardag uit te blazen, besluit de New York Times alle cartoons in de sectie ‘Opinion’ af te schaffen. Is het de voorbode van de sombere toekomst voor perscartoonisten ? Sonuma, het Audiovisueel Archief, biedt twee verhelderende films over de geschiedenis van cartoons, over het beroep van perscartoonist, en over de vrijheid van meningsuiting.

Flagey, Sonuma


Hors-texte “La caricature d’aujourd’hui” (Jean Antoine)
Aan de hand van een reeks interviews met enkele van de grootste cartoonisten van de 20ste eeuw - Maurice Henry, Siné, Topor, Folon… – stelt deze documentaire de plaats en het belang van de karikatuur in de maatschappij in vraag.
+
Le crayon entre les dents “Jean-Marc Reiser” (Jean-Pierre Berckmans)Een portret van Jean-Marc Reiser, tekenaar
van Hara-Kiri, de belichaming van ‘scherpe en boze’ humor. De documentaire opent met een ontmoeting van Jean-Pierre Berckmans met Choron en Cavanna, de oprichters van Charlie Hebdo. Vervolgens neemt Berckmans tekenaar Reiser mee naar de drukke stranden van Blankenberge om er zijn impressies op papier te zetten.