fr | en
ticketshop become a friend
Collegium Vocale Gent - Monteverdi Madrigali / Foppe Schut

Dolcissima Mia Vita

Gesualdo’s Vijfde madrigaalboek

Omwille van een coronabesmetting kon de opname van het concert dat oorspronkelijk gepland stond niet doorgaan. In overleg met Collegium Vocale Gent en Klarafestival opteerden we ervoor om Dolcissima mia vita, Carlo Gesualdo’s Vijfde Madrigaalboek, te vervangen door de madrigalenbundel Israelis Brünnlein van Johann Herman Schein. Deze voorstelling werd eind februari 2021 in de Karmelietenkerk te Gent opgenomen. Als alternatief biedt Radio Klara je ook de opname van Collegium Vocale Gent aan van O Dolce mio tesoro, het zesde madrigalenboek van Carlo Gesualdo.


Dat de excentrieke componist Carlo Gesualdo, Prins van Venosa, in 1590 zijn vrouw en haar minnaar in flagrante delicto aantrof en koelbloedig over de kling haalde is een bekend feit. Maar is er ook een verband tussen deze gruwelijke gebeurtenis en de spectaculaire klankwereld en emotionaliteit van zijn madrigalen?

Geen muziek is expressiever en getormenteerder dan Gesualdo’s laatste bundels, waaronder het Vijfde madrigaalboek. Uitgegeven twee jaar voor zijn dood in 1613 op het landgoed van de componist nabij Napels laat deze verzameling dramatische juweeltjes u binnendringen in het hoofd van een compromisloos genie en proeven van oneindige liefdespijn, grandioos vermomd als bitterzoet verlangen!

Solisten van Collegium Vocale Gent staan onder leiding van Philippe Herreweghe garant voor een prachtige uitvoering. Gesualdo is een componist die Collegium Vocale Gent al lang begeleidt: in 2016 maakte Philippe Herreweghe nog een opname van diens Zesde madrigaalboek.

Flagey, Klarafestival