fr | en
ticketshop become a friend
Bas Smets | Lunch with an Architect

Bas Smets

Lunch with an Architect

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.


De Belgische landschapsarchitect Bas Smets is een man met een missie. Hij vindt dat onze steden dringend herbekeken moeten worden om hun weerbaarheid te vergroten. Hiervoor moeten we ontharden, de grond weer laten ademen en regenwater in de bodem laten dringen, waardoor er leefbare ecosystemen ontstaan.

Zijn jongste verwezenlijking, het Parc des Ateliers in het Franse Arles, lijkt wel een "mirakel". Hij transformeerde een dorre en droge verharde zone tot een enorm mediterraan park van liefst 33 hectare, vol planten en bomen. Het Parc des Ateliers is bovendien uitgegroeid tot een onderzoeks- en proefproject voor de hele regio.

De projecten van Bureau Bas Smets variëren sterk qua schaal en gaan van territoriale visies en infrastructurele landschapsprojecten tot grote parken en privétuinen. Daarbij is het steeds zijn doel om op basis van een natuurlijke logica landschappen met een meerwaarde te creëren. Die geoptimaliseerde landschappelijke invulling zorgt voor een volledig nieuwe sfeer. Een centraal element hierbij is de hechte samenwerking met zowel kunstenaars als wetenschappers.

Voorbeelden van projecten zijn het park van Tour & Taxis, het Sint-Gillisvoorplein, de publieke ruimte rond de Tour Trinity in La Défense (Parijs), de Sunken Garden in Londen, Himara Waterfront in Albanië enz.

Heel wat van zijn concepten worden op dit moment verwezenlijkt, zoals het stadsbos rond het station Lyon Part-Dieu, het project Nieuw Zuid in Antwerpen en de beeldentuin in Amagansett in New York.

Bas Smets studeerde voor ingenieur-architect aan de KU Leuven en behaalde een postgraduaat landschapsarchitectuur in Genève. Hij gaf les aan verschillende scholen, zoals de École d'Architecture la Cambre in Brussel, de École Spéciale d'Architecture in Parijs en de Technische Universität in het Oostenrijkse Graz.

In 2008 was hij laureaat van de tweejaarlijkse Franse prijs voor landschapsarchitecten AJAP (Les Nouveaux Albums des Jeunes Architectes et des Paysagistes). In 2013 was er een eerste solotentoonstelling over zijn werk te zien in het internationale kunstencentrum De Singel (Antwerpen) en in architectuurcentrum Arc en Rêve in Bordeaux.

In 2017 werd hij aangesteld als Commissaire Général van de architectuurbiënnale van Bordeaux en in 2018 mocht hij de Prix de l'urbanisme in ontvangst nemen van de Académie d'architecture de France.

Flagey, F()rum