fr | en
ticketshop become a friend

Meet the author: Hanya Yanagihara

Taal: Engels zonder ondertiteling

De Amerikaanse auteur Hanya Yanagihara is te gast voor een exclusief gesprek over haar nieuwe boek Naar het paradijs, een ambitieuze roman over drie heel verschillende versies van Amerika.

Sinds we haar in 2016 mochten ontvangen voor een gesprek over Een klein leven is er voor Hanya Yanagihara veel veranderd. Haar roman groeide uit tot een everseller met miljoenen verkochte exemplaren. Het schrijnende verhaal van Jude St. Francis werd inmiddels door Ivo Van Hove bewerkt tot een succesvol toneelstuk met Ramsey Nasr in een glansrol. The Guardian riep het boek uit tot een van de 100 beste romans van de eenentwintigste eeuw. Met opvolger Naar het paradijs slaat Yanagihara een andere, nog ambitieuzere weg in.

naar het paradijs
In 1893 maakt New York deel uit van de Vrije Staten, waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. David verzet zich tegen de door zijn rijke familie gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar arme muziekleraar. In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont de jonge Hawaïaanse David samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt. En in 2093 probeert Charlie zich staande te houden in het totalitaire New York zonder de bescherming van haar grootvader, een gerenommeerd wetenschapper.

worsteling
Deze drie verhalen vormen samen een epos over familie, verlies en de zoektocht naar liefde. Wat niet alleen de personages, maar ook de verschillende versies van Amerika met elkaar verbindt, is de worsteling met de eigenschappen die ons menselijk maken: angst, liefde, schaamte, afhankelijkheid, eenzaamheid en bovenal het pijnlijke verlangen om degenen van wie we houden te beschermen.

Lof komt er alvast van collega auteurs als Michael Cunningham – ‘Naar het paradijs is een sublieme, visionaire roman. Zo rijk, zo gelaagd, zo actueel. Spectaculair!’- en Edmund White: ‘Naar het paradijs is even goed als Oorlog en Vrede.

Flagey, Passa Porta