fr | en
ticketshop become a friend
Stefano Boeri | Lunch with an Architect

Stefano Boeri

Lunch with an Architect

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.


Stefano Boeri Architetti (vroeger Boeri studio) is in 1993 opgericht in Milaan. Vandaag telt de studio 70 medewerkers in Milaan, Shanghai en Tirana.

De studio is in de loop der jaren uitgegroeid tot een referentie op het gebied van biodiversiteit, duurzame architectuur, sociale woningbouw en stadsontwikkeling, zowel in Italië als op internationale schaal.

Stefano Boeri Architetti ontving talrijke internationale prijzen. Daarmee wordt de relevantie van zijn benadering keer op keer door de wereldwijde architectengemeenschap erkend. Het in 2014 voltooide Bosco Verticale is vandaag het nieuwe symbool voor Milaan en een wereldwijd voorbeeld voor biodiversiteit. Datzelfde jaar werden de woontorens door CTBUH (Chicago) uitgeroepen tot beste wolkenkrabber ter wereld en bekroonde ook DAM (Frankfurt) het project als beste wolkenkrabber.

Tijdens het ontwerpproces maakt Stefano Boeri Architetti gebruik van een rijk netwerk aan professionals: ingenieurs, landschapsarchitecten, landbouwkundigen en sociologen werken samen binnen een continue multidisciplinaire dialoog. Zo komen specifieke, innoverende oplossingen tot stand voor een brede waaier aan territoriale en sociaaleconomische contexten.

In 2014 opende Stefano Boeri Architetti een bureau in Shanghai. Er zijn meerdere projecten in uitvoering in China, waaronder Nanjing Vertical Forest: twee torens met 800 bomen van 27 lokale soorten die samen met 2 500 planten en heesters in de gevelarchitectuur zijn opgenomen. Samen zijn die goed voor de absorptie van 18 ton CO2 en de productie van 16,5 ton zuurstof per jaar. Het project Forest City - een stedenbouwkundige, technologische en conceptuele voortzetting van Vertical Forest - werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Klimaatconferentie in Parijs (COP21). Het is een duurzame modelstad die tonnen CO2 kan opnemen en zuurstof kan produceren in een van de meest vervuilde gebieden ter wereld: de regio Beijing-Tianjin-Hebei.

In 2015 opende Stefano Boeri Architetti ook een bureau in Tirana. Daar wordt gewerkt aan het masterplan Tirana 2030, dat de Albanese hoofdstad tot een bruisende nieuwe metropool wil maken. Dit plan wordt beschouwd als het meest ambitieuze stadsvernieuwingsproject in Albanië in de voorbije 25 jaar.

Onder de andere projecten en realisaties wereldwijd noemen we de ontwikkeling van de Maspero Triangle, een complex van torens en openbare voorzieningen aan de oever van de Nijl in hartje Caïro, het nieuwe hoofdkantoor van RCS - Corriere della Sera in Rome en het Palazzo Verde in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid, de eerste realisatie van de architect in België.

Stefano Boeri Architetti combineert zijn ontwerpactiviteit met een op onderzoek gerichte benadering van de architectuur en de stad. Daarbij maakt het bureau gebruik van de ervaring van Stefano Boeri aan het hoofd van gezaghebbende tijdschriften als Domus en Abitare. Zijn onderzoekswerk is gepresenteerd tijdens diverse internationale tentoonstellingen (de Biënnale van Venetië, de Biënnale van Chengdu, de Beijing Design Week, de Biënnale van Istanbul) en gepubliceerd in tal van nationale en internationale tijdschriften. Deze erkenning wordt eens te meer bevestigd door de benoeming van Stefano Boeri tot voorzitter van de Fondazione La Triennale di Milano, de voornaamste architecturale cultuurinstelling in Italië.

Flagey, F()rum