fr | en
ticketshop become a friend
The Artsakh Chamber Orchestra

Het Artsakh Chamber Orchestra

Het Artsakh Chamber Orchestra (ACO) werd opgericht in 2004 dankzij de steun van de Armenian General Benevolent Union (AGBU). Het ACO is het geesteskind van Maestro Gevork Muradyan en is ontstaan toen een groep van twaalf muzikanten uit Yerevan, Armenië, zich in Stepanakert, de hoofdstad van Artsakh, vestigde om het orkest op te richten en werd aangevuld met zes andere lokale muzikanten. In de loop van de tijd is deze verhouding veranderd en vandaag de dag zijn de meeste leden van het orkest afkomstig uit Artsakh. Het ACO heeft de reputatie een van de beste kamerorkesten in de zuidelijke Kaukasus te zijn, met verschillende uitnodigingen om in het buitenland op te treden. Het repertoire omvat klassieke, traditionele en liturgische stukken van componisten als Komitas, Tigran Mansuryan, Arno Babadjanian en Camille Saint-Saëns. Ondanks de 44 dagen durende oorlog in 2020 en de daaropvolgende humanitaire crisis die het orkest rechtstreeks trof, hervatten de muzikanten van het ACO hun activiteiten in het voorjaar van 2021 met vier extra jonge muzikanten.


De Armenian General Benevolent Union– AGBU
De Armenian General Benevolent Union (AGBU), die in 1906 werd opgericht, is de grootste non-profitorganisatie in de Armeense diaspora. AGBU is aanwezig in 31 landen en 74 steden en heeft regionale en lokale afdelingen over de hele wereld, alsmede een belangrijk kantoor in Armenië. Via haar educatieve, culturele en humanitaire programma's speelt de AGBU een belangrijke rol in de sociaaleconomische ontwikkeling van Armenië en de diverse Armeense diasporagemeenschappen, waarbij zij elk jaar het leven van meer dan 500.000 mensen beïnvloedt.

Artsach
Artsach (of Nagorno-Karabach) is een klein bergachtig gebied in de zuidelijke Kaukasus, gelegen op de grens van Armenië en Azerbeidzjan en hoofdzakelijk bevolkt door Armeniërs. Artsach wordt niet erkend door de internationale gemeenschap en leeft sinds zijn onafhankelijkheidsverklaring in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, in een isolement. Sindsdien heeft de AGBU essentiële bijstand verleend aan Artsakh op het gebied van wederopbouw, onderwijs en cultuur.