fr | en
ticketshop become a friend
Rafet Rudi / Arben Llapashtica

Albanese muziek tussen de rijke traditie van het Balkan-archaïsme en Europese moderniteit

Ontmoeting met Rafet Rudi, koordirigent van het ReMusica Vocal Ensemble uit Kosovo en David Baltuch, Belgische koordirigent. Een unieke gelegenheid om de link te ontdekken tussen een rijke en oude traditie en de nieuwe trends in de hedendaagse muziek.

Rafet Rudi is componist, dirigent en denker op het gebied van muziekfilosofie- en journalistiek. Hij is lid van de Europese Academie van Wetenschappen en Kunsten en één van de meest prominente en actieve persoonlijkheden van de afgelopen decennia in de Kosovaarse muziekwereld. Rudi was van 1980 tot 1987 dirigent van het professionele Koor van de Radio&Televisie in Prishtina, waarmee hij in zowat alle landen van ex-Joegoslavië optrad. Tussen 2006 en 2020 leidde hij het Koor van de Filharmonie van Kosovo. Hij verzorgde honderden publieke optredens met “a capella” programma’s, zowel in Kosovo als in Europa. Onder zijn leiding voeren het Filharmonisch Koor en Orkest van Kosovo een aantal belangrijke vocale en instrumentale werken uit zoals de Missa in D groot van Mozart, Monteverdi's "Vespro della Beata Virgine 1610", de Cantata nr. 1. 28 van Bach, de Mis in C groot van Beethoven, het Requiem van Mozart,...

David Baltuch is een Belgische pianist, leraar, orkest- en koordirigent, en componist. Hij studeerde in Brussel, Luik, Parijs en Birmingham en behaalde verschillende diploma's in piano, solfège, kamermuziek, harmonie, contrapunt, fuga, orkestratie en orkestdirectie, alsook een doctoraat voor een proefschrift over orkestdirectie.

David Baltuch volgde eveneens privé-pianolessen bij Eduardo del Pueyo, muziekanalyse bij Marcel Quinet, en dirigeerstages bij Benjamin Zander, Peter Broadbent en Bernard Tétu. Hij leidt al drieëntwintig jaar de Académie de Farciennes en geeft sinds vijf jaar les aan de Musica Mundi School in Waterloo.

Flagey, Week van de Klank / Semaine du Son