fr | en
ticketshop become a friend
Brussels Philharmonic, Kazushi Ono / Wouter Van Vaerenbergh

Strauss: Ein Heldenleben

Brussels Philharmonic, Kazushi Ono, Henry Raudales

Helden tonen zich in vele gedaantes - in het echte leven maar ook in de kunst. Richard Strauss voerde in zijn symfonische gedichten uiteenlopende helden ten tonele, en twee daarvan komen in dit programma - dankzij Strauss’ indrukwekkende orkestwerk - als in een film tot leven.

Don Juan De nog jonge Strauss imponeerde de wereld met de adembenemende openingsmaten van zijn Don Juan: na een stormachtig begin vol rusteloze passages klaart de hemel op: de held verschijnt, het stralende Don Juan thema weerklinkt. Strauss toont zijn held niet alleen als passionele romanticus en rokkenjager, maar ook als de gebroken man die na talloze flirts en relaties gedesillusioneerd en alleen achter blijft, hunkerend naar een allesbevrijdende dood.

Ein Heldenleben De held die Strauss in Ein Heldenleben opvoert, is dan weer een pak zelfbewuster. Het werk leest als het artistieke levensverhaal van de componist, wat critici verwaand vonden. Maar wie dieper graaft, ontwaart achter de ironische laag een universeel thema. De heldenmoed is menselijke en aards, en weerspiegelt de eeuwige innerlijke en uiterlijke strijd van het individu die troost zoekt in de liefde.

Flagey, Brussels Philharmonic

Meer weten
Strauss "Don Juan" - Karl Bohm with Vienna Philharmonic (Rehearsal and Concert)
Meer weten
Strauss - Ein Heldenleben - Mariss Jansons | Concertgebouworkest

Je hebt misschien ook interesse in :