fr | en
ticketshop become a friend
The Breadwinner / Westend Films Ltd

The Breadwinner

Nora Twomey | Openingsfilm

De elfjarige Parvana woont met haar familie in de heuvels rond Kaboul, dat helemaal verwoest is door de oorlog en de Taliban. Haar vader schrijft brieven voor de mensen op de markt om aan de kost te komen. Om toch wat soelaas te brengen in deze moeilijke dagen vertelt hij fantastische verhaaltjes aan zijn familie. Op een dag wordt hij gearresteerd door de Taliban. De familie wordt in haar overleving bedreigd, want vrouwen mogen niet onbegeleid het huis verlaten om boodschappen te doen. Parvana heeft geen andere keuze dan zich als jongen te vermommen. Zij wordt de steun en toeverlaat van de familie en is vastbesloten haar vader te redden.

Er is sinds het verschijnen van de gelijknamige roman van Deborah Ellis in 2000 een en ander veranderd in Afghanistan. Een van de grootste uitdagingen voor de film was dus de historische realiteit van het Talibantijdperk weer te geven en de klip van een westers etnocentrisme te omzeilen. Daarom werd minutieus historisch, literair, muzikaal en visueel onderzoek verricht. De makers kregen daarbij de hulp van Angelina Jolie, niet alleen als producent, maar ook met bijdragen tot het scenario. Zij kende het land immers van binnenuit.

Regisseur Nora Twomey was eerder scenarist en coregisseur van The Secret of Kells en was head of story voor Song of the Sea. Deze film is haar eerste soloproject.

Flagey, Folioscope


Je hebt misschien ook interesse in :